Nieuws

Bestuur van afvalinzamelaar Avri ligt onder vuur

Het bestuur van afvalverwerker Avri ligt onder vuur.
Het bestuur van afvalverwerker Avri ligt onder vuur. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Gemeenteraden in Rivierenland zijn zeer ontevreden over het bestuur van Avri, de organisatie die het afval ophaalt in die gemeenten. Een regionale groep van raadsleden heeft daarom een motie opgesteld om het dagelijks bestuur van de afvalinzamelaar weg te sturen. In Tiel is deze woensdagavond unaniem aangenomen.
Reden voor de motie is met name de manier waarop Avri is omgegaan met de kosten voor het overdragen van de oude stortplaats in Geldermalsen aan de provincie. Doordat de provincie met een andere rente ging rekenen, vallen deze 10 miljoen euro hoger uit dan gedacht. Hierover ontstond een forse clash met het provinciebestuur.
De acht gemeenteraden die samen opdrachtgever zijn van Avri hebben onderzoek laten doen naar de gang van zaken. Daaruit bleek dat het bestuur de grote gevolgen van de aangekondigde rentewijziging heeft onderschat en daar niet goed over heeft gecommuniceerd met de provincie en gemeenteraden.

'Raden zelf ook te weinig betrokken'

Er worden ook conclusies getrokken over dat gemeenteraden zelf te weinig doen om betrokken te zijn bij hun eigen uitvoeringsorganisatie. De gemeenteraad van Tiel legt de schuld toch vooral bij het dagelijks bestuur van Avri. Dat zijn drie wethouders die aangewezen zijn door de acht wethouders die het algemeen bestuur vormen.
Naast het inzamelen van afval voert Avri steeds meer taken uit op het gebied van handhaving en het beheer van de openbare ruimte. Het blijkt lastig om dit allemaal onder het gezamenlijke bestuur voor de individuele gemeenten naar wens te regelen.

'Stortplaats is de druppel'

Tiel en andere gemeenten zijn al langer ontevreden over de constructie, waarbij de raad weinig directe invloed heeft op wat er in de eigen gemeente gebeurt. De raadsleden vinden dat de organisatie onder leiding van het dagelijks bestuur te veel op eigen houtje doet en de raad niet serieus neemt. Het rapport over de kosten van de stortplaats is volgens de raad de druppel.
Dat er na veelvuldig aandringen nog geen reactie vanuit het bestuur is gekomen op het rapport heeft in Tiel vooral kwaad bloed gezet. Juist donderdagochtend heeft het algemene bestuur van Avri de reactie op het rapport over de stortplaats besproken en goedgekeurd. Die reactie wordt eerst naar de raden gestuurd en is daarom nog niet openbaar. De boodschap is wel dat het bestuur de conclusies van het rapport omarmt.
Het is nog onduidelijk wat er nu binnen het bestuur moet gebeuren. Zowel de reactie op het onderzoeksrapport als de motie over het bestuur moeten nog door de andere gemeenteraden besproken worden. Als eerste reactie heeft voorzitter Joost Reus laten weten dat een wisseling van het dagelijks bestuur een mogelijkheid is, als het algemeen bestuur dat verlangt.