Nieuws

Provincie Utrecht boos op Gelderland om Rijnbrug

De Rijnbrug.
De Rijnbrug. © RTV Utrecht
KESTEREN - De provincie Utrecht is boos op Gelderland. Vanwege de sterk stijgende kosten overweegt provincie Gelderland af te zien van de verbreding van de Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen. "Zo ga je als overheden niet met elkaar om", zegt de Utrechtse gedeputeerde Arne Schadelee tegen RTV Utrecht.
Voor de verbreding van de brug was 80 miljoen euro begroot, maar nu is er sprake van een bedrag van 140 miljoen euro. Dat komt door duurder materiaal en een ander risicoprofiel, waardoor de kosten binnen de begroting zullen blijven. De twee provincies delen de totale kosten.

'Overwegen of je door moet gaan'

"Ik vind dat je altijd moet overwegen of je door moet gaan, als de kosten zo veel hoger uitvallen", zei Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal woensdag al tegen Omroep Gelderland. Toch gaat er nog geen streep door het besluit: "Nee, die deur is nog niet dicht. De komende weken bekijken we alle opties: van helemaal stoppen tot helemaal doorgaan en alles wat daar tussen zit."
Schaddelee weet twee weken van het standpunt van de Gelderse buren. "Ik moet zeggen: ik was toen heel erg verbaasd en verrast. Zeker omdat we tot december met elkaar een traject doorlopen om te kijken hoe we de extra kosten gaan betalen. Dan kiest Gelderland er nu voor om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Wij zeggen: dat kan je naar deze regio's niet meer maken."
De Utrechtse gedeputeerde wijst erop dat de eerste raming in 2018 was. "We weten allemaal dat als je een aannemer in 2018 belde, je voor 10.000 euro heel veel meer kon doen dan nu. De bouwkosten zijn gestegen, maar het is vooral indexering van die kosten waarvoor extra middelen nodig zijn."

'Dat kan je niet maken'

De provincie Utrecht is al langer bezig met een inhaalslag van die prijsindexaties, zegt Schaddelee. Er werd al rekening gehouden met een kostenstijging voor het project, maar officieel is dat onderzoek pas eind oktober klaar. Dat Gelderland na jaren van plannen en afspraken maken laat weten geen extra geld over te hebben, valt niet in goede aarde in Utrecht. "Op dit moment de stekker uit het project trekken, dat kan je niet meer maken."
Als Gelderland zich toch terugtrekt, dan gaat het hele project niet door, stelt Schaddelee. "We gaan dan ook niet voor dit bedrag andere dingen doen in het gebied. Juist omdat we de laatste tien jaar alle mogelijke alternatieven hebben onderzocht." De verbreding van de brug is het belangrijkste onderdeel in de plannen. "Wij hebben natuurlijk ook wel gekeken: kan het goedkoper? Maar alle maatregelen die op papier goedkoper zijn, pakken verkeerd uit omdat ze gewoon niet het effect bereiken dat je wil."

'Bestuurlijke onbetrouwbaarheid'

Ook de gemeente Rhenen reageert verbijsterd op het nieuws uit Gelderland. Wethouder Hans Boerkamp sprak van bestuurlijke onbetrouwbaarheid van de buurprovincie. Schaddelee snapt die frustratie. "Je moet dit project wel afmaken. Je schuift een financiële vraag van een provinciehuis af op een regio die al tien, vijftien jaar heel veel last heeft van verkeersproblemen en leefbaarheidsproblemen. De enige oplossing die werkt op de lange termijn is de Rijnbrug verdubbelen."
Het is de bedoeling dat Utrecht en Gelderland in december gezamenlijk met een voorstel komen over het vervolg.