Nieuws

Wolf doodgeschoten op Veluwe: 'Dit lost helemaal niets op'

Niet de bewuste wolf.
Niet de bewuste wolf. © Pixabay
UDDEL - De wolf die begin deze maand dood werd gevonden in Stroe, is doodgeschoten. Dat meldde de provincie woensdag. "De vraag is niet óf het vaker zal gebeuren, maar wannéér", zegt Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
"De wolf is bij uitstek een gevoelig onderwerp. Iedereen heeft er een mening over. Er zijn verschillende redenen om die wolf een 'rotzak' te vinden, maar dit is gewoon een misdrijf. Het doodschieten lost helemaal niets op", zegt Lelieveld.

Beschermde diersoort

"De wolf is een beschermde diersoort", gaat Lelieveld verder. "Er heerst een grote afkeer tegen de wolf en waar de wolf voor staat. En die afkeer kan leiden tot stroperij. Er wordt gehandeld op gevoel en emotie."
Het Dutch Wildlife Health Center en Wageningen Environmental Research hebben de dode wolf onderzocht. Bij de sectie zijn onder meer röntgenfoto's gemaakt en is er genetisch onderzoek uitgevoerd. De wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe. Hij kwam eind vorig jaar vanuit Duitsland via Overijssel en de Noord-Veluwe hier terecht.
Lelieveld zegt dat ook in Duitsland de wolf slachtoffer wordt van stroperij. "Dat gaat om een behoorlijk deel van de niet-natuurlijke doodsoorzaken. Van een deel van de wolven daar is onbekend waar ze nu zijn, het ligt dan voor de hand om ook dan aan stroperij te denken." Maar niet alleen in Duitsland heeft de wolf last van stropers, het is een probleem door heel Europa, aldus Lelieveld.
"Het ministerie heeft onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de wolf en dat was positief. Je zag in datzelfde onderzoek ook dat het verspreiden van informatie erg belangrijk is. Maar dit laat zien dat we er nog niet zijn."

Gedeputeerde maakt zich zorgen

Gedeputeerde Peter Drenth geeft aan dat hij zich zorgen maakt over het feit dat iemand een beschermd dier heeft doodgeschoten. "Dat is gewoon niet goed en niet zoals we het in dit land doen", zegt Drenth.
"Er is natuurlijk veel discussie over de wolf. Discussies in andere landen laten zien dat het belangrijk is dat we daar goed beleid op hebben en er een beheersplan komt over hoe we met wolven omgaan. Ook naar de toekomst toe. For the time being zijn al best veel dingen geregeld, maar wat als er meer komen? We willen absoluut niet de route op dat mensen zelf gaan bepalen wat wel of niet goed zou zijn."
Of de doodgeschoten wolf op de Veluwe daadwerkelijk het slachtoffer is geworden van een stroper, is overigens nog niet bekend. Er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek.