Nieuws

Gemeente wil honderden vluchtelingen opvangen op riviercruiseschepen

In de haven van Dodewaard wordt op korte termijn een grote groep vluchtelingen opgevangen.
In de haven van Dodewaard wordt op korte termijn een grote groep vluchtelingen opgevangen. © archief ANP
DODEWAARD - Het ziet ernaar uit dat op korte termijn een groep van zo'n 400 asielzoekers opgevangen wordt op twee riviercruiseschepen in de haven van Dodewaard. De gemeente Neder-Betuwe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn nog wel in gesprek over voorwaarden, zoals de samenstelling van de groep en de veiligheid op de locatie en in de omgeving voordat hiermee ingestemd wordt.
Om de grote schaarste aan opvangplekken in asielzoekerscentra op te lossen is het COA in het hele land opzoek naar zo'n 4000 noodopvangplaatsen. De organisatie is benaderd door een rederij die hiervoor op meerdere plekken in Nederland riviercruiseschepen aanbiedt.
Een daarvan is de haven en werf aan de Waal bij Dodewaard. Daar kunnen op twee schepen zo'n 400 vluchtelingen uit landen als Eritrea, Syrië, Jemen, Afghanistan en Turkije opgevangen worden. Er komen dan recreatieve voorzieningen in de loodsen op de kade.
In een besloten bijeenkomst heeft de gemeenteraad van Neder-Betuwe zich vorige week in principe bereid verklaard om aan de opvang mee te werken. Wel zijn er zorgen en eisen uitgesproken waarover de gemeente nog met het COA in gesprek is.

Geen mensen uit 'veilige landen'

Zo is al afgesproken dat er geen kinderen komen in verband met verdrinkingsgevaar. Ook zouden er geen mensen uit de 'veilige landen' Marokko, Algerije, Libië en Tunesië komen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Met name mensen uit deze groep zorgen regelmatig voor overlast.
De werf aan de Waal bij Dodewaard.
De werf aan de Waal bij Dodewaard. © Omroep Gelderland
Het liefst ziet Neder-Betuwe een gelijke verdeling tussen man en vrouw. Verdere afspraken moeten gemaakt worden over bijvoorbeeld de verlichting op de dijk, de capaciteit van politie en handhaving, en de communicatie met omwonenden.
Inmiddels zijn er twee informatieavonden geweest om in gesprek te gaan met de inwoners van Dodewaard. De gesprekken werden op individuele basis door het college, de voltallige raad en medewerkers van het COA met belangstellende inwoners gevoerd.

In spanning

"We hebben mensen bij de deur uitgenodigd echt te zeggen wat zij vinden", vertelt burgemeester Jan Kottelenberg. "Die reacties variëren van 'wat doen jullie ons aan' tot 'kunnen we helpen als vrijwilliger'. Ik vind het heel goed dat alle raadsleden aan tafel zitten om dat gesprek aan te gaan. Ook zij zitten in die spanning hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen."
Met de inbreng van de inwoners en de eerder gestelde eisen, praat de gemeente volgende week verder met het COA. Daarna neemt de gemeenteraad het definitieve besluit. Het COA heeft dan nog zo'n twee weken nodig om de locatie in te richten. De noodopvang zou na zes maanden weer gesloten moeten worden.
"Ik geloof erin dat het kan", zegt burgemeester Jan Kottelenberg. "We zijn verantwoordelijk voor Dodewaard en heel Neder-Betuwe, maar we zijn ook Nederlanders en verantwoordelijk voor deze groep mensen die letterlijk bij ons op de stoep gezet worden. Het is niet zo van: 'laat ze maar komen'. Het wordt zes maanden met elkaar buffelen om dit op een goede manier te doen."