Nieuws

Grote zorgen om toenemende houtstook: 'Er komt heel veel fijnstof vrij'

Hoe goed is de houtkachel als alternatief om de hoge gaskosten te ontwijken?
Hoe goed is de houtkachel als alternatief om de hoge gaskosten te ontwijken? © Pixabay
BREDEVOORT - Door de stijgende gasprijzen is het haardhout niet aan te slepen. Maar niet iedereen is blij met meer houtstook. "Dit hoort bij de grootste gezondheidsproblemen van Nederland", zegt Ubel Zuiderveld van Stichting Luchtfonds. Hij trekt al jaren aan de bel en ziet het probleem naar eigen zeggen alleen maar groter worden.
Nu de gasprijzen door het dak gaan, zijn consumenten op zoek naar andere manieren om het huis warm te krijgen. Gelderse haardhoutverkopers meldden eerder deze week dat de vraag naar hout in korte tijd explosief is gestegen.
Niet iedereen is even enthousiast over deze ontwikkelingen. Zo maakt Pauline Nijenhuis, voorzitter van Stichting Houtrookvrij, zich grote zorgen. "Er komt steeds meer informatie naar buiten dat het stoken van de houtkachel en open haard gewoon schadelijk is voor de mens. Er komt heel veel fijnstof vrij."
Ze vertelt dat afgelopen weekend - toen er dichte mist was - waardes zijn gemeten van 60 microgram per kubieke meter, terwijl de Europese gezondheidsnorm 25 is. "Sommige weekenden zitten we al op 120. En het erge is dat één of de zeven huishoudens een houtkachel heeft. Relatief weinig mensen zorgen dus voor de vervuiling."

Gezondheidsproblemen

Ook Ubel Zuiderveld van Stichting Luchtfonds in Winterswijk luidt de noodklok. "Je ziet dat er steeds meer wordt gestookt. En niet alleen houtkachels binnen, maar in toenemende mate ook pizza-ovens, hottubs, barbecues en vuurschalen buiten. En dat terwijl de houtstook voor de grootste gezondheidsproblemen van Nederland zorgt. Het is letterlijk een aantasting van het leven en de leefomgeving."
Volgens Nijenhuis en Zuiderveld zorgt houtstook onder andere voor de uitstoot van fijnstof, maar ook voor overlast. Het kan leiden tot hartfalen, longaandoeningen en beroertes. En het erge is, aldus Zuiderveld, er is geen goede wet- en regelgeving. "Iemand die overlast ervaart, moet aangeven waar het vandaan komt en dat het schadelijk is. Dat is natuurlijk niet te doen."

Wanhoop

Uit eigen onderzoek zou volgens de stichting blijken dat een meerderheid van de bevolking inmiddels voor een stookverbod is. Zuiderveld: "We zetten de afgelopen jaren alle polls en onderzoeken op een rijtje. Daaruit komt naar voren dat 53 procent van de Nederlanders op dit moment voorstander is van een stookverbod. Dat was zes jaar geleden nog 8 procent."
Uit de meldingen van overlast die de stichting krijgt, spreekt vooral wanhoop, zegt Zuiderveld. "Mensen vangen bot bij rechtbanken en bij de Raad van State. Het is net als bij de toeslagenaffaire: rechters zouden hun rechtsgevoel moeten laten spreken en hun eigen mening moeten thuislaten als ze een oordeel vormen. Dat zou erg helpen."
Wat moet er gebeuren? Zuiderveld: "Bottom-line: er moet per gemeente een APV komen, met een houtstookverbod. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren, daarvoor ontbreekt de lef. De komende jaren zal het probleem alleen maar groter worden. Het enige waarop we kunnen hopen is op het gezonde verstand van mensen. Natuurlijk, je hebt de vrijheid om je houtkachel te stoken, maar denk dan ook aan je buren."

Nachtstand op de kachel

Niet iedereen maakt zich overigens zoveel zorgen. Je kunt als consument beslist ook zelf wat doen, zegt Nino van Dam van het Betuws Schoorsteenveegbedrijf in Meteren. "Stook bijvoorbeeld alleen hout dat droog genoeg is, met een luchtvochtigheid van tussen de 16 en 20 procent. En gebruik niet al te dik hout. Sommige mensen denken dat er een nachtstand op de kachel zit, en doen dan ' s avonds een groot stuk hout in de kachel, in de hoop dat het 's ochtends nog brandt."
En Van Dam heeft nog wel meer tips: steek het vuur af van boven naar beneden - de zogeheten Zwitserse methode - en gebruik alleen onbehandeld hout. "Met dergelijke tips voorkom je ook een deel van de uitstoot. Want je hebt veel minder rookvorming, dus dat is beter voor je kachel en voor je buren."