Instellingen

Veluwe straks deels op slot, Staatsbosbeheer voorziet problemen bij handhaving

Delen van het Kootwijkerzand worden afgesloten.
Delen van het Kootwijkerzand worden afgesloten. © Omroep Gelderland

KOOTWIJK - De handhaving in afgesloten gebieden op de Veluwe wordt een hele kluif. Volgens boswachter Laurens Jansen is handhaven altijd lastig 'want als het gaat om boa's zitten we niet heel ruim in ons jasje'. Staatsbosbeheer is daarover in gesprek met de provincie Gelderland.

Tijdens het broedseizoen worden straks delen van het gebied afgesloten voor recreanten, zodat de natuur dan rust heeft. Dat maakte de provincie Gelderland dinsdag bekend in een conceptversie van het zogeheten 'recreatiezoneringsplan'.

Samen met inwoners

Hoewel er volgens Staatsbosbeheer de afgelopen jaren financiële middelen zijn bijgekomen, is het nog maar de vraag of er genoeg handhavers zijn straks. Daarom wordt er nu al overlegd met inwoners die de boswachters met de handhaving kunnen helpen.

Bekijk waarom het handhaven in afgesloten gebieden lastig wordt:

Veluwe straks deels op slot, Staatsbosbeheer voorziet problemen bij handhaving

"Ik zou het heel mooi vinden om met dorpsbewoners te kijken om samen mensen te informeren over waar je wel en niet kunt lopen en waarom we die gebieden rust gunnen in dat broedseizoen." Volgens boswachter Jansen creëer je zo ook meer draagvlak voor het beschermen van de natuur tijdens het broedseizoen.

Borden en slagbomen

Gebieden die op slot gaan, worden gemarkeerd met borden en slagbomen, vertelt Jansen. Bij wegen en paden zal ook een slagboom worden geplaatst. Hij vervolgt: "Er zijn nu ook al gebiedjes die met een paal en een bordje afgeschermd worden. Zo zullen we dat straks ook doen".

Delen van het Kootwijkerzand worden ook afgesloten, zo is te lezen in het conceptplan. "Dat is een open terrein waarin de padenstructuur niet altijd heel herkenbaar is. Daar zullen we kijken of we gaan werken met palen met verschillende kleuren koppen. Aan de rode kant mag je niet lopen, aan de witte kant wel. Maar daar zijn we zoekende in", aldus Jansen.

Het bewandelen van natuurgebieden die gesloten zijn, kan je duur komen te staan. De boete bedraagt 109 euro. Als het plan van de provincie doorgaat, is het de bedoeling dat de gebieden in 2023 van 15 maart tot en met 15 juli voor het eerst op slot gaan. Het Hulshorsterzand sluit van 15 maart tot september.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!