Nieuws

Liemers Museum is na twee jaar terug op nieuwe locatie

Ingrid Mens (links) en Karin Degen richten het nieuwe museum in
Ingrid Mens (links) en Karin Degen richten het nieuwe museum in © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Het depot is zo goed als klaar en de tentoonstellingen worden stapje voor stapje ingericht. Het Liemers Museum is druk bezig met de verhuizing naar de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. Het museum was twee jaar gesloten, maar in december ontvangt het eindelijk weer bezoekers.
In een schemerige ruimte met eeuwenoude potjes, schaaltjes en andere voorwerpen wordt volop geboord en getimmerd. Inmiddels zijn alle museumstukken overgebracht naar het nieuwe pand, maar de inrichting van de tentoonstellingsruimtes is een hele klus. "Dat kost heel veel tijd en geduld. We doen alles zelf", vertelt hoofd van het museum Ingrid Mens. Samen met collega Karin Degen zorgt ze ervoor dat alles een geschikt plekje krijgt. "Achter alle voorwerpen zit een verhaal en daar gaat het om. De hele Liemerse geschiedenis wordt hier verteld."
Bekijk hier alvast hoe het museum eruit komt te zien:
Liemers Museum na twee jaar terug op nieuwe locatie

Tientallen vrijwilligers

Terwijl ze samen met hamer en boor in de weer zijn, werken twee vrijwilligers in een andere ruimte aan een nieuw ophangsysteem voor de kunstwerken. "Ons museum draait op vrijwilligers", aldus Mens. "We hebben maar 2,5 fte aan betaalde krachten. Gelukkig hebben al die vrijwilligers heel veel kennis over het museum en de collectie."
Liemers Museum
Liemers Museum © Omroep Gelderland
Zoals Chris Kroon, hij is al bijna 17 jaar depotbeheerder. Ook tijdens de coronacrisis kon hij bezig blijven. "Omdat ik in het depot werk, kon ik goed afstand houden, dus ik hoefde niet zoals de meeste andere vrijwilligers thuis te blijven." Hij verlangt, na twee jaar gesloten te zijn geweest, naar de opening en is blij met de nieuwe plek. "Dit is een prachtige locatie, te midden van andere culturele instellingen."

'Alles zit erin'

De verhuizing liep mede door de coronacrisis vertraging op. Het was de bedoeling om voor de zomer al open te gaan. Maar Kroon is ervan overtuigd dat bezoekers het Liemers Museum straks wel weer weten te vinden. "We hebben in de afgelopen twee jaar gelukkig nog aardig wat publiciteit gehad." Ingrid Mens vult aan: "Maar we moeten er op blijven wijzen, dat we er weer zijn en dat mensen hier weer een hele middag met het gezin naar toe kunnen komen. "
Het nieuwe museum is qua oppervlakte wel iets kleiner dan op de oude locatie, maar alles zit erin. "Tja, elke vierkante meter kost geld en dat hebben we niet." Er loopt bovendien nog een crowdfundingsactie om geld bij elkaar te krijgen voor een tentoonstelling over de Liemers in de oorlog. "Met het bedrag dat we nu al bij elkaar hebben, kunnen we in ieder geval al een deel inrichten. Dus dat doen we ook."
Het wordt nog even twee maanden keihard doorwerken, maar op 20 december is dan de officiële opening. "Misschien wat later dan we hadden gehoopt", zegt Mens, "maar ook wel een mooi moment, want op die dag begonnen we 40 jaar geleden op de allereerste locatie."