Rijk van Nijmegen / Achterhoek

De tijd begint te dringen: komen er gloednieuwe scholen in Beuningen, Zutphen en Tiel?

Een lege schoolklas.
Een lege schoolklas. © Pxhere
BEUNINGEN - Komt er een nieuwe school in zes Gelderse plaatsen? Een nieuwe wet biedt meer ruimte voor het opzetten van een gesubsidieerde school, en inwoners van zes Gelderse gemeenten willen die mogelijkheid benutten.
De wet geldt sinds juni en biedt de kans om een school te starten op basis van belangstelling van ouders en leerlingen. Meneer Sluijter is al een tijd aan het lobbyen voor een middelbare school in Beuningen. Scholieren in die gemeente moeten nu nog uitwijken naar bijvoorbeeld Nijmegen, Wijchen of Druten.
De lobby is niet altijd even makkelijk zegt hij. "Het is voor ons ook pionieren. Nu worden nieuwe scholen bijna altijd vanuit bestaande scholengroepen opgericht. We zijn langs ouderbijeenkomsten gegaan, maar het is toch best lastig om ouders te bereiken. En hun kinderen moeten in aanmerking komen voor ons eerste lesjaar in 2023, dus niet iedereen kan zomaar hun steun geven."

Tijd dringt

De tijd begint te dringen voor het burgerinitiatief voor 'nieuw en innovatief voortgezet onderwijs'. Op 29 oktober moeten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voldoende ouderverklaringen binnen zijn om in 2023 open te kunnen gaan.
Het gaat dan om steunverklaringen van ouders van kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar. "Ik vind het heel normaal dat er in een plaats als Beuningen een school komt. Maar als het niet lukt, dan stop ik ermee. Dan is er op dit moment blijkbaar onvoldoende vraag", zegt Sluijter.

Van gereformeerde school tot 'vrij onderwijs'

Beuningen is niet de enige gemeente in onze provincie die mogelijk een nieuwe school krijgt. Voor zover bekend zijn er bij DUO vijf andere Gelderse initiatieven. Van een gereformeerde basisschool in Kesteren tot basisscholen met 'vrij onderwijs' en een nieuwe methodiek in Zutphen en Tiel.
De initiatiefnemers moeten bij voldoende animo met bestaande besturen, het samenwerkingsverband en de gemeente in gesprek. Er wordt ook gekeken of de school op de lange termijn voldoende aanwas van leerlingen zal hebben.
De Onderwijsinspectie doet dan nog een kwaliteitsonderzoek. Als aan de eisen wordt voldaan, staat de minister van Onderwijs de stichting van de school toe en moet de gemeente een schoolgebouw toewijzen.