Instellingen

EHBO’ers oefenen na corona eindelijk weer samen in Heteren

In Heteren hebben EHBO'ers dinsdagavond voor het eerst in ruim een jaar tijd samen getraind.
In Heteren hebben EHBO'ers dinsdagavond voor het eerst in ruim een jaar tijd samen getraind. © Omroep Gelderland

HETEREN - Fysieke trainingen voor EHBO’ers lagen door corona lange tijd stil. Nu er steeds meer versoepelingen zijn kunnen de vrijwillige hulpverleners eindelijk weer samenkomen om te oefenen. In Heteren werd dinsdagavond voor het eerst in ruim een jaar samen getraind. De focus ligt voorlopig vooral op het opfrissen van eerdere opgedane kennis en vaardigheden.

“De kennis zit in herhaling. Als je handelingen langere tijd niet doet, dan raak je ze kwijt”, zegt deelnemer Abel Hoegee. Ook EHBO’er Marja van Bergen herkent dat door het gebrek aan training veel kennis wegzakt. “Hoe benader je een slachtoffer, hoe zit de EHBO-tas ook alweer in elkaar, wat moet je gebruiken? Dat zijn allemaal kleine dingen die je vergeet wanneer je er lange tijd niks mee doet.”

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

EHBO’ers kunnen eindelijk weer samen trainen, focus ligt op kennis opfrissen

Voor de juiste hulpverlening willen de EHBO’ers alle handelingen zo snel mogelijk weer helemaal onder de knie hebben. “Je wil op de hoogte zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Als EHBO’er heb je iets te bieden aan iemand die hulp nodig heeft en dat is heel belangrijk”, vertelt deelnemer Corry Jansen.

Reanimatie belangrijk aandachtspunt

De EHBO’ers die zijn aangesloten bij de afdeling Heteren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO waren tijdens de pandemie afhankelijk van e-learning en online trainingen. Nu samen trainen zonder anderhalve meter afstand weer mogelijk is, is volgens EHBO instructeur Arien Boekhoudt onder meer reanimatie een belangrijk aandachtspunt.

“Tijdens de pandemie werden richtlijnen voor reanimatie aangepast. Er mocht op een gegeven moment niet meer worden beademd en geen ademhalingscontrole meer worden gedaan. Sinds 25 september is de reanimatie weer terug in de oude vorm. Dus we beademen weer, doen weer ademhalingscontrole. En het belangrijk voor leden dat weer goed scherp te hebben."

Weer actief in de regio

Volgens Boekhoudt staan de ruim vijftig vrijwilligers die zijn aangesloten bij de Heterse EHBO vereniging te popelen om weer aan de slag te kunnen bij lokale evenementen. “Wij vinden het als vereniging erg fijn dat we weer gestart zijn. We hebben als doel een ander te helpen en daar kunnen we nu weer volop mee bezig en actief zijn in de regio.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!