Nieuws

Gelderse politiek: geen onderzoek naar getouwtrek rond fusie Scherpenzeel

Berends (commissaris) in debat met de Staten
Berends (commissaris) in debat met de Staten © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er komt geen onderzoek naar het proces rond de veelbesproken en inmiddels geschrapte fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld. Een motie van de PVV haalde het dinsdagavond niet in de Gelderse Provinciale Staten.
De provinciale politiek debatteerde over het afketsen van de fusie én alles wat er de afgelopen week gebeurde. Het ging over twee grote onderwerpen: de herindeling én het ontslag van de waarnemend burgemeester Eppie Klein. Een aantal partijen riep op om het ontslag te heroverwegen, maar de coalitiepartijen wilden daar niet te diep op ingaan. De relatie tussen Commissaris van de Koning John Berends en de burgemeester is onderdeel van de functie van Berends als Rijksheer. Daar gaat de provinciale politiek niet over.
Berends ging zelf op felle toon wel in op het ontslag. "Hij weigerde een afspraak, u heeft die appgesprekken gelezen. Ik heb hem meermaals gevraagd om een afspraak te maken."

'Besluit minister niet doorkruisen'

Ook legde Berends nog eens uit waarom hij Klein ontsloeg op de dag van het nieuws dat de fusie niet doorging. "Ik wilde dat besluit van de minister niet doorkruisen, of op enige wijze interveniëren."
Wel stelde Berends minister Kajsa Ollongren eerder op de hoogte van zijn voornemen. "Maar ik wilde eerst met de waarnemend burgemeester in gesprek." Dat gesprek volgde uiteindelijk later.

'Munitie verzamelen'

Het debat ging ook nog over een e-mail waarin een ambtenaar van de provincie het heeft over 'munitie verzamelen'. Volgens oppositiepartijen was dat tonend voor de houding van de provincie. Gedeputeerde Jan Markink: "Maar er zit daar niets zwaars achter." Wel noemde hij de woordkeuze 'munitie verzamelen' wel wat zwaar aangezet. "We wilden de financiële rapportage beoordelen die kort voor het debat kwam, niets meer en niets minder."

Nieuwe burgemeester

Berends meldde overigens ook nog dat er een benoemde burgemeester in Scherpenzeel komt. Die komt eind volgend jaar. Tot die tijd moet er een waarnemend burgemeester komen, Berends hoopt die begin volgende maand te hebben.
Een andere motie haalde het wel: om in gesprek te gaan met minister Ollongren om uit te zoeken wat dit besluit - geen fusie Scherpenzeel - betekent voor toekomstige 'bestuurskrachttrajecten'.
Alles teruglezen? Dat kan in onderstaand liveblog: