Instellingen

Kapot riool zorgt voor problemen, sloten lopen vol met poep en plas

De leidingbreuk in Arnhem-Zuid.
De leidingbreuk in Arnhem-Zuid. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bij werkzaamheden in Arnhem-Zuid is dinsdag een rioolpersleiding geraakt. Daardoor bestaat de kans dat ‘poep en plas en alles wat daarbij hoort’ in de sloten terechtkomt, zegt een woordvoerder van Waterschap Rivierenland.
Door de breuk kan er tijdelijk geen rioolwater afgevoerd worden richting de zuivering in Arnhem-Zuid. Acht rioolgemalen in de omgeving, waaronder in Driel, Elst, Heteren en Huissen, zijn voorlopig stilgezet. Vanuit zo’n rioolgemaal wordt normaal gesproken afvalwater door de leidingen naar de zuivering gepompt.
De leiding werd geraakt bij werkzaamheden naast het station Arnhem-Zuid:
Kapot riool zorgt voor problemen, vrachtwagens ingezet om poep en plas te vervoeren
Er worden nu vrachtwagens ingezet om alle poep en plas naar de zuivering in Arnhem-Zuid en Gendt te brengen. Op die manier hoopt het waterschap te voorkomen dat de opstopping leidt tot een zogeheten ‘overstort’ en sloten onder lopen met rioolwater.
Dat is al het geval bij de gemalen in Bemmel en Ressen/Waalsprong, die vol zitten. De sloten daar zijn volgens het waterschap inmiddels afgedamd, waardoor het rioolwater zich niet verder verspreidt.

Mogelijk nachtwerk

De leidingbreuk bevindt zich ter hoogte van de Helenestraat en de Metamorfosenallee, bij station Arnhem-Zuid. De reparatie is waarschijnlijk voor middernacht afgerond.
Vooralsnog merken bewoners niets van de rioolproblemen. De gemeente Lingewaard waarschuwt dat het toilet en de afvoer op de badkamer minder goed kan weglopen, maar volgens het waterschap is daar geen sprake van. “Het is niet zo dat je drol blijft liggen als je doortrekt”, aldus de woordvoerder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!