Instellingen

Ondernemers krijgen weer vertrouwen na lastige coronatijd: 'Slechter kan ook niet'

Ondernemers zien weer blauwe lucht in plaats van een donderwolk
Ondernemers zien weer blauwe lucht in plaats van een donderwolk © Omroep Gelderland

ARNHEM - Gelderse ondernemers lijken een stuk meer vertrouwen te hebben in de nabije toekomst. Dat blijkt uit een korte rondgang langs ondernemers die tijdens de coronacrisis een hoop klappen te verwerken kregen. Zeker als je dat vergelijkt met exact een jaar geleden, toen de tweede coronagolf ons land weer in een gedeeltelijke lockdown bracht, schijnt voorzichtig weer de zon. Toch zijn er ook zorgen en verschilt het enthousiasme sterk per sector.

"Dit is bijna niet vol te houden", "Den Haag, wordt wakker!" en "er moet perspectief komen, dit wordt heel zwaar." Dat waren de reacties exact een jaar geleden toen we hetzelfde rondje maakten langs de velden. Nederland ging een tweede periode van strenge maatregelen en ondernemers keken tegen een onvoorspelbare donderwolk aan. Een jaar later is de naderende onweersbui ingeruild voor een klein zonnetje. En dat is maar goed ook, want de financiële steun vanuit de overheid is grotendeels stopgezet.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Ondernemers krijgen weer vertrouwen na lastige coronatijd

Kapper Omar Zemar, van Barbeshop de Rijn in Arnhem zag zijn kappersstoelen maandenlang leeg blijven, maar inmiddels gaan de zaken weer goed. "We hadden het twee weken nadat we open gingen even heel druk, maar daarna viel het toch weer tegen. Nu het weer druk is in de stad, mensen weer uitgaan, weer gaan stappen, trekt het echt weer aan. De economie begint weer te draaien, dat merk ik echt."

Toch haalt Zemar de verliezen niet zomaar in. "Daar heb ik echt wel een jaartje voor nodig, minimaal nog."

Stabiliteit belangrijkste

Over het inhalen van de geleden schade wordt door sommige andere ondernemers niet eens aan gedacht. "Echt inhalen ga je niet meer doen, zo werkt het niet. Het zou fijn zijn als er stabiliteit is, dat is nu het allerbelangrijkste", aldus Veronique Gallé van de ondernemersvereniging City Centrum Arnhem.

Maar ook Gallé erkent: "Het gaat nu best goed en ik hoop dat het stabiel blijft. Dat er een kabinet komt die de problematiek aanpakt." Ze doelt daarmee onder meer op de gasprijzen en de schaarste van producten. "Maar ik denk niet dat we weer dicht zullen gaan en er extra coronamaatregelen zullen komen."

'Slechter dan afgelopen jaar, kan toch niet'

Ook de horeca wordt weer vooruitgekeken. Al zitten ze daar natuurlijk nog wel steeds met de beperkingen in de nacht en de blijvende weerstand tegen de coronapas. "Kijk, slechter dan afgelopen jaar kan het toch niet", grapt Dennis van den Hoogen die restaurant Clubhuis de Zuidwal in Nijkerk runt. Toch slaat hij de spijker op z'n kop. De maatregelen en de matige zomer zorgden nou niet bepaald voor een top-omzet. "We zijn allang blij dat we nog steeds open zijn. Het voornaamste is dat je dit kan afsluiten en weer door kan."

Ook collega-ondernemer Wouter Jansen uit Arnhem heeft de boel weer op de rit, maar de angst is nog niet helemaal weg. Hij moet tot zijn grote ergernis al om middernacht dicht en de klappen van afgelopen anderhalf jaar hebben toch wat achterdocht achtergelaten. "Je blijft toch bang dat je opeens op een dinsdagavond tijdens een persconferentie te horen krijgt dat we bijvoorbeeld tot 22.00 uur open mogen bijvoorbeeld. Het gaat nu goed, maar het blijft toch een risico als je bijvoorbeeld extra mensen aan gaat nemen."

Sportscholen nog niet op oude niveau

De grootste zorgen liggen inmiddels in het verleden. Dat geldt ook voor sportschoolhouders, al duurt het nog wel even voordat de vlag daar uit kan. De branche heeft enorm veel leden verloren en die zijn nog lang niet allemaal terug, merkt ook Gerrit Bijsterbosch uit Heerde. "Wij zijn de afgelopen anderhalf jaar 600 leden kwijtgeraakt over twee sportscholen. En daar hadden we er in augustus 200 van ingelopen, maar dat gaat niet snel."

Bijsterbosch zou graag zien dat de steun voor de branche nog een tijd wordt verlengd. "Ik verwacht pas dat we volgend jaar september weer op het oude niveau van voor corona zitten. Ik denk wel dat het allemaal goed komt, maar wij moeten wel een langere adem hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!