Instellingen

Jongen (16) geeft bankpas aan criminelen en betuigt spijt

De jongen van 16 meldde zich bij de politie omdat hij spijt kreeg.
De jongen van 16 meldde zich bij de politie omdat hij spijt kreeg. © Omroep Gelderland

ARNHEM - Een jongen van 16 die zich liet verleiden tot het afgeven van zijn bankpas en pincode aan criminelen in ruil voor geld, roept in het programma Bureau GLD op niet te trappen in loze beloftes. Hij meldde zich bij de politie.

De jongen liet zich gebruiken als geldezel, besefte hij toen hij spijt kreeg. "Ze lokken je in de val", zegt hij.

Hij biechtte alles op aan zijn ouders.

Banken komen altijd achter transacties waarbij zogenoemde geldezels betrokken zijn, legt politiewoordvoerder Jop Heinen uit. In het geval van de jongen ging het om duizenden euro's. Toen hij in de gaten kreeg dat hij werd gebruikt, blokkeerde hij zijn rekening.

Het klinkt als heel makkelijk geld verdienen. “Maar”, zegt Heinen van de politie, “als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak zo.”

Politie: je hebt een strafblad

Wie zich inlaat met criminelen die bijvoorbeeld via valse Whatsappjes anderen geld aftroggelen, terwijl die denken van te doen te hebben met een familielid dat hulp nodig heeft, belandt op de zwarte lijst bij banken. Ook moet hij of zij het door de crimineel gestolen geld terugbetalen. Heinen: “En je hebt een strafblad.”

Een strafblad kan gevolgen hebben voor een stage of bij het solliciteren naar een baan.

De politiewoordvoerder raadt jongeren aan met hun ouders of iemand die ze vertrouwen te praten als ze hun bankpas en pincode hebben afgestaan in ruil voor geld. “En ga naar de politie. Dan kijken we samen welke stappen we gaan ondernemen.”

Bureau GLD is het wekelijkse misdaadprogramma van Omroep Gelderland en de politie. De tv-uitzending is elke woensdag om 17.20 uur en wordt daarna elk uur herhaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!