Nieuws

Nu ook thuis immuuntherapie voor longkankerpatiënten

Immuuntherapie thuis door Icare
Immuuntherapie thuis door Icare © St Jansdal
HARDERWIJK - Thuis immuuntherapie via het infuus krijgen. Dan kan vanaf nu voor longkankerpatiënten die het infuus in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk kregen. Voordeel is dat de patiënten in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen worden behandeld en niet hoeven te reizen.
Een nauwe samenwerking tussen het St Jansdal en zorgorganisatie Icare maakt de thuisbehandeling mogelijk. Vorig jaar was er al een proef om te kijken of het haalbaar was.

'Kwaliteit van leven'

“Deze vorm van immuuntherapie wordt gegeven aan patiënten met uitgezaaide longkanker en is gericht op levensverlenging met behoud van kwaliteit van leven”, vertelt Jorien Minnema, longarts bij St Jansdal aan RTV Nunspeet.

'Minder belastend'

“Immuuntherapie is een intensieve en soms langdurige behandeling. Het is fijn dat we deze behandeling nu veilig thuis kunnen aanbieden als patiënten dit willen. Zij hoeven niet meer heen en weer te reizen naar het ziekenhuis, waardoor de behandeling minder belastend is. Daarnaast kan vermoeidheid een bijwerking zijn, dan is het fijn dat je al thuis bent.”
Immuuntherapie kan twee jaar duren. Patiënten kwamen daarvoor tot nu toe een keer in de twee tot zes weken naar het ziekenhuis. Dat is nu dus niet meer nodig. "Er is niet direct een antwoord te geven welk percentage van de patiënten gebruik gaan maken van de thuisbehandeling", vertelt een woordvoerster van het ziekenhuis dinsdag.