Instellingen

Weer kat beschoten met luchtbuks: 'Iets om heel serieus te nemen'

Kat Olaf is beschoten in een woonwijk.
Kat Olaf is beschoten in een woonwijk. © Omroep Gelderland

APELDOORN - Opnieuw is er in Apeldoorn een kat beschoten, dit keer was de jonge kat Olaf het slachtoffer. Het dier is vrijdag geraakt door een luchtbukskogel in de wijk de Maten. Dierenarts Jolanda Boerland, die het beestje behandelde, vindt het alarmerend.

Eigenaren Rianne en Dagmar zijn boos en hebben aangifte gedaan bij politie. Ze hebben Olaf naar dierenarts Jolanda Boerland bij de dierenkliniek Apeldoorn-Noord gebracht. Daar is de kat geopereerd en de kogel verwijderd.

Dinsdag wordt Olaf nog even gecontroleerd, omdat de kat nog weinig drinkt en eet. "De vacht ziet er goed uit, ook de wond is mooi geheeld", vertelt Boerland aan eigenaar Rianne. Ze verwacht dat Olaf wel aansterkt. De operatie kost het stel ruim duizend euro. "We zijn de dierenarts dankbaar dat Olaf er nog is", zegt Rianne.

Bekijk hoe het Olaf verloopt tijdens de controle bij de dierenarts:

Weer een kat beschoten, dierenarts vindt het alarmerend

De luchtbukskogel heeft de darmen van de kat geperforeerd, maar toch wist het beestje na de beschieting terug naar huis te lopen. Dagmar vond haar gewonde kat buiten. "We zagen direct dat er iets aan de hand was", legt haar vriendin Rianne uit.

Bij de dierenarts komt het stel erachter dat hun kat is beschoten. De dierenarts vertelt Rianne dat er waarschijnlijk van dichtbij op het dier is geschoten, omdat er kattenharen teruggevonden zijn op de kogel in het dier. Ook de politie bevestigt dat.

Aangifte doen van beschieting op kat blijkt lastig

Rianne en Dagmar gingen naar de politie, maar het duurde even voordat er aangifte gedaan kon worden. De politie gaf aan dat het moeilijk is een dader op te sporen, omdat niet duidelijk is waar het huisdier exact is beschoten. Daarnaast is er geen bewijs, want alle luchtbukskogeltjes zien er hetzelfde uit. De politie heeft nu wel een getuigenoproep geplaatst, waarin ze mensen die iets gezien of gehoord hebben oproepen zich te melden. In die oproep staat dat Olaf is geraakt in de omgeving van de Klokkengietershoeve in Apeldoorn, tussen 10.30 uur en 13.00 uur.

Op de röntgenfoto is het kogeltje goed te zien.
Op de röntgenfoto is het kogeltje goed te zien. © Omroep Gelderland

De politie ziet meer van dit soort gevallen in Oost-Nederland. Zo zijn er katten beschoten in Ede en in Vriezenveen. Er zijn geen concrete cijfers. Volgens de politie wordt het niet bijgehouden, omdat het vaak gaat om incidenten. Afgelopen zomer was het eerder ook al raak in Apeldoorn, toen werd kat Ivy beschoten.

Verband met huiselijk geweld

Dierenarts Boerland hoopt dat de beschieting van katten serieus wordt genomen door de politie. "Je hebt een weerloos dier niet zoiets aan te doen. Het ziet er misschien grappig uit, maar dit is een levend wezen die er bijna aan onderdoor is gegaan." Zowel de eigenaren als de dierenarts hopen dat aangifte doen van dit soort geweld makkelijker kan.

Boerland: "Ik begrijp dat de politie druk is, toch is dit ook heel serieus." Volgens haar kan er een link zijn tussen agressief gedrag tegen dieren en agressief gedrag tegen mensen. Uit onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt dat er in Nederland ook verbanden worden gezien tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. "Soms begint een seriemoordenaar katten te pesten en gaat het daarna steeds verder", zegt Boerland. "Dus dit is wel degelijk iets om heel serieus te nemen." In haar dierenartsenpraktijk merkt ze dat kattenbezitters zich zorgen maken na de recente beschieting.

Eigenwijs

Wie erachter het schietincident zit blijft nog gissen. Rianne hoopt dat mensen die wat gezien hebben zich melden bij de politie. Ondertussen hoopt ze dat zwarte kater Olaf er boven opkomt. "Het is een eigenwijze kat, die piept er niet zo tussenuit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!