Instellingen

Herintroduceer coronamaatregelen in Biblebelt, zegt epidemioloog

Epidemioloog Arnold Bosman pleit voor strenge coronaregels in de Biblebelt.
Epidemioloog Arnold Bosman pleit voor strenge coronaregels in de Biblebelt. © ANP

SCHERPENZEEL - De coronamaatregelen moeten worden geherïntroduceerd in de Biblebelt. Dat bepleitte epidemioloog Arnold Bosman dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt weer toe, met name in gebieden met een lage vaccinatiegraad zoals de Biblebelt. Dat blijkt uit RIVM-cijfers. Het gaat daarbij om gemeenten als Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Neder-Betuwe.

Lokale maatregelen

Experts pleiten daarom voor lokale maatregelen. Onder hen ook Bosman. Hij is lid van het Red Team van experts dat de overheid ongevraagd adviezen geeft over het coronabeleid.

"Van de Biblebelt weten we dat een groot gedeelte van de bevolking zich niet laat vaccineren om principiële redenen. Daarom moeten er andere alternatieve middelen worden gebruikt om de bevolking toch te beschermen", stelt Bosman.

Anderhalvemetermaatregel

Dat betekent dat op die plekken men zich bijvoorbeeld weer strikt aan de anderhalvemetermaatregel moet houden en handen moet wassen. "Deze maatregelen zijn samen de afgelopen twee jaar echt effectief gebleken", zegt de epidemioloog.

"Je moet het gesprek aangaan met de regionale leiders om te gaan kijken hoe de bevolking gemotiveerd kan worden om andere maatregelen te accepteren. De bezorgdheid over corona is vergelijkbaar met elders in het land. Alleen over de vaccinatie wordt heel anders gedacht. Als je een luisterend oor hebt, dan worden de adviezen over het algemeen omarmd", zei Bosman in het NOS Radio 1 Journaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!