Instellingen

Jongeren kunnen anoniem wapens inleveren in Apeldoorn

Wapens die eerder werden ingezameld bij een vergelijkbare actie in Dordrecht.
Wapens die eerder werden ingezameld bij een vergelijkbare actie in Dordrecht. © ANP

APELDOORN - Jongeren kunnen deze week anoniem hun steekwapens inleveren op het politiebureau in Apeldoorn. Ze worden dan niet vervolgd voor wapenbezit.

Apeldoorn sluit hiermee aan bij de landelijke inleveractie ‘dropjeknife’ die tijdens de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober, plaatsvindt.

Ook nepwapens kunnen straffeloos worden ingeleverd bij het politiebureau aan de Energieweg. Overigens mogen ook volwassenen hun wapens afgeven.

Risico's van wapenbezit

De gemeente wil met deze actie wijzen op de risico's van wapenbezit. De laatste jaren neem het wapengebruik onder jongeren en jongvolwassenen toe. Zij denken dat wapens dragen 'stoer' is en dat ze zich ermee kunnen verdedigen. Maar met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg, stelt de gemeente. En als je wapen wordt afgepakt, kan het tegen je worden gebruikt.

De gevolgen zijn groot. Voor het slachtoffer maar ook voor de dader, omdat die een strafblad krijgt.

Song en videoclip

In Nijmegen hebben leerlingen van VSOP Kristallis maandag een song en videoclip gepresenteerd over dit thema, meldt RN7. Ze werkten zeven weken nauw samen met de Nijmeegse rapper Djahboy. Doel: bewustwording van de gevaar van wapenbezit.

Bekijk hier de videoclip. De tekst gaat verder onder de video:

Ook in de gemeenten Buren, Lingewaard, Maasdriel, West Betuwe, Nijmegen, Culemborg, Overbetuwe, Neder-Betuwe en Zaltbommel kunnen deze week steekwapens worden ingeleverd.

Het totaal aantal ingeleverde wapens wordt in de week van 25 tot 29 oktober bekendgemaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!