Nieuws

Afsluiting van 'gevaarlijke' tunnel zorgt voor tweespalt: 'Gewoon flauwekul'

Vianense Poort Culemborg.
Vianense Poort Culemborg. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Het afsluiten van De Vianense Poort voor auto's zorgt voor tweespalt in Culemborg. De tunnel onder het spoor is smal en zorgt volgens wethouder Joost Reus voor gevaarlijke situaties voor fietsers. Maar voor veel bewoners van de nieuwe wijken in Culemborg is het de snelste route voor auto's naar het centrum.
Veel inwoners zijn bang voor extra drukte en overlast op de alternatieve routes. Op de eerste dag van de afsluiting voor gemotoriseerd verkeer op maandag zijn wel veel tevreden reacties van fietsers te horen. De doorgang is smal en in het verleden ooit aangelegd om landbouwverkeer het spoor te laten passeren.
Maar in de loop der jaren is de stad aan de westzijde flink gegroeid en is het verkeer toegenomen. De discussie om de tunnel af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer loopt al decennia.
Bekijk wat de Culemborgers vinden van de afsluiting:
Tunnel tussen twee stadsdelen zorgt voor extra verdeeldheid

Afsluiting is 'gewoon flauwekul'

"Gewoon flauwekul. Als iedereen gewoon normaal rijdt, is er niks aan de hand", zo reageert één van de Culemborgers bij de tunnel. Een voorstander van de afsluiting gaat met hem in discussie. "Mijn dochtertje is hier al een paar keer bijna van haar sokken gereden", laat hij weten.
De afsluiting voor auto's wordt gecontroleerd met camera's. De weg zit niet potdicht, omdat hulpdiensten nog wel door het tunneltje moeten kunnen. Er staan verder borden bij de tunnel, maar dat weerhield veel auto's maandag niet om de route door de tunnel toch te nemen. De gemeente liet daarom nog grote bloembakken plaatsen bij de toegang.
Volgens wethouder Reus wordt de situatie de komende tijd in de gaten gehouden. Als de overlast elders ernstig toeneemt, wordt volgens hem de situatie opnieuw bekeken.