Nieuws

Grootste partijen Scherpenzeel willen nu geen nieuwe burgemeester

Tussen Berends (links) en Klein komt het niet meer goed.
Tussen Berends (links) en Klein komt het niet meer goed. © Bewerking Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Een gesprek tussen de fractievoorzitters van Scherpenzeel en de commissaris van de Koning John Berends over een opvolger voor voormalig waarnemend burgemeester Eppie Klein, heeft veel kwaad bloed gezet. Klein is vorige week door Berends uit zijn ambt gezet. De grootste partij, Gemeentebelangen Scherpenzeel, heeft aangegeven nu geen nieuwe burgemeester te willen, omdat ze eerst een gesprek met de minister wil afwachten.
Het zijn roerige tijden in de Scherpenzeelse politiek. Afgelopen donderdag besloot de minister dat de gemeente, tegen het besluit van de provincie in, toch zelfstandig kan blijven. Een paar uur daarna stuurde Berends waarnemend burgemeester Klein de laan uit. Maar die gaat niet akkoord met zijn ontslag. Net als de twee coalitiepartijen in de Scherpenzeelse raad: Gemeentebelangen en de SGP.
Fractievoorzitters van alle partijen zijn maandagavond uitgenodigd op het provinciehuis om te praten over een nieuwe burgemeester. Het werven van een kroonbenoemde (een 'echte' burgemeester) kost altijd veel tijd en aangezien de gemeenteraad die burgemeester moet voordragen, is het logisch om dat zoekproces pas te beginnen na de gemeenteraadsverkiezingen begin volgend jaar. Een nieuwe waarnemer tot die benoeming zou een logische stap zijn.
De commissaris van de Koning kan zo'n waarnemer benoemen. De gemeenteraad heeft officieel geen stem in zo'n benoeming, maar wordt voor de volledigheid wel gehoord.

'Commissaris heeft geen geduld'

De oppositiepartijen willen nu niet reageren. De coalitiepartijen in Scherpenzeel slaan op de trom. Zij willen geen nieuwe burgemeester, want Eppie Klein is volgens hen meer dan geschikt om deze taak te vervullen. Zij vinden dat Klein onheus is bejegend en eisen eerherstel. Maarten Zwankhuizen (SGP): "Als iedereen wordt ontslagen omdat er een verschil van inzicht is dan zou er niemand meer op het provinciehuis werken."
Henk Brons, voorman van Gemeentebelangen, heeft gehoord dat de minister in de tweede week van november naar Scherpenzeel komt. Op dat gesprek wil hij wachten. In de tussentijd heeft de gemeente rust nodig.
Volgens Brons heeft de commissaris van de Koning dat geduld niet. Hij zou juist in de eerste week van november met een waarnemer willen komen. Zwankhuizen wil nog toevoegen dat hij een nieuwe waarnemer niet op voorhand diskwalificeert: "Dat is totaal niet aan de orde. Het gaat ons om wat er in de achterliggende dagen is gebeurd."
De provincie laat weten later deze ochtend te reageren. Vanavond is er een spoeddebat in het provinciehuis over de mislukte fusie.