Nieuws
Gelderland had veel last van crisis, en dit is de oorzaak

ARNHEM - Gelderland had veel last van de economische crisis.
De economie kromp hier net als in Zuid-Holland van 2008 tot 2013 met 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Andere provincies scoorden iets minder slecht over deze periode. In de
noordelijke provincies bleef de gemiddelde krimp gedurende de crisis
beperkt door delfstoffenwinning. Als deze niet wordt meegerekend, dan
ligt de krimp hier op het niveau van Gelderland en Zuid-Holland.
Vorig jaar kromp de economie in Gelderland met 1,2 procent, een gemiddelde daling. Alleen in Groningen was er geen sprake van krimp.
Oorzaak: lage export
Rogier Aalders, economisch onderzoeker bij de Rabobank, zegt dat de oorzaak van de flinke krimp te maken heeft met de lage export.
'De economie heeft zich de afgelopen jaren ook op sommige punten hersteld, zoals de export. Die export is in Gelderland minder belangrijk dan in andere provincies. In Gelderland zijn vooral de zorg, de overheid en het onderwijs grote sectoren', aldus Aalders op Radio Gelderland.
Toekomst
De econoom ziet de toekomst niet zo somber in. 'Als we kijken naar het mkb dan doet het Gelderland het best wel goed. We verwachten dat volgend jaar de export de grootste trekker van de economie gaat zijn maar ook dat de consumptie langzaam aantrekt. Daar zou Gelderland voordeel van kunnen hebben. Export blijft wel de belangrijkste motor, dus de belangrijkste boodschap aan het Gelders bedrijfsleven is om daar van te profiteren.'
Werkloosheid
Goed nieuws was er ook: de werkloosheid in Gelderland lag met 7,6 procent in 2013 relatief laag. Volgens Aalders komt dat doordat Gelderland minder conjunctuur gevoelig is. Hij denkt ook dat de werkgelegenheid op de lange termijn weer toeneemt.
Twee provincies hadden 7,5 procent. Zeeland 5,8 procent. Alle andere provincies kenden een hogere werkloosheid.