Nieuws

Zutphense politiek ziet nog steeds heil in windmolens bij Twentekanaal

Inwoners van buurgemeente Lochem zijn tegen de plannen voor windmolens in de gemeente Zutphen.
Inwoners van buurgemeente Lochem zijn tegen de plannen voor windmolens in de gemeente Zutphen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een meerderheid van de Zutphense politiek ziet nog steeds heil in windmolens langs het Twentekanaal. Een eerder plan werd bij de Raad van State van tafel geveegd omdat bepaalde onderdelen niet zorgvuldig waren onderzocht.
Maar de locatie zelf kan nog steeds op steun rekenen, dat bleek uit de raadsvergadering maandagavond toen de regionale energieplannen werden besproken. In die plannen wordt bepaald in welke gebieden mogelijk zonneparken en windmolens kunnen komen.
Naast de windmolens langs het Twentekanaal is ook bepaald dat de Overmarsch en het Zutphens Broekgebied geschikt zijn voor zonneparken. Maar de oppositie is er helemaal niet blij mee. Volgens is hen is er geen ruimte voor zulke projecten. Ze vinden dat de gemeente met de huidige plannen vooral inwoners van buurgemeenten opzadelt met de consequenties van deze grote projecten.

'Liever goede buur, dan wit voetje halen in Den Haag'

“Er vindt te weinig regionale afstemming plaats”, zegt CDA-raadslid Hein Brunsveld over de regionale plannen. Volgens hem wordt er niet geluisterd naar kritische geluiden uit buurgemeenten. Zoals inwoners van Eefde, die bang zijn dat Zutphen vlakbij de gemeentegrens windmolens gaat bouwen. "Zutphen is te klein voor windmolens", concludeert Brunsveld.
Hij wil dat ook door het gebied langs het Twentekanaal een streep gaat. In het eerdere plan dat dus al door de Raad van State werd afgekeurd, zouden windturbines van 185 meter moeten komen. "Het is niet chique wat Zutphen doet", vindt ook Martijn Siemes van BurgerBelang. Hij vindt dat het gebied ten noorden van Zutphen waar de hoge turbines zouden moeten komen veel te dicht bij de gemeentegrens ligt. "Bewoners van Lochem worden opgezadeld met de plannen. Ik heb liever een goede relatie met onze buren, dan een wit voetje halen in Den Haag”, zei Siemes.

Meerderheid

De coalitiepartijen, PvdA, VVD, GroenLinks en de SP hebben er een andere kijk op. Zij denken dat er in Zutphen wél ruimte is voor windmolens en zonneparken. “Er zijn genoeg voorbeelden van geslaagde zonne-energie projecten die de steun hebben van omwonenden. Bijvoorbeeld de Kwekerij in Hengelo", zei GroenLinks raadslid Dolf Logemann.
Doordat een meerderheid van de raadsleden maandagavond instemde met de regionale energieplannen van de Cleantech Regio blijft het Twentekanaal een optie voor windmolens. De partijen die de molens op die plek willen bouwen stappen later dit jaar naar de provincie. Daar hopen ze alsnog een vergunning te krijgen voor hun plannen.
De Cleantech Regio is een samenwerkingsverband van 8 gemeenten, ondernemers en onderwijs. Voor de RES (Regionale Energie Strategie) is in deze regio samengewerkt door gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, netbeheerder Liander en de Strategische Board van de Cleantech Regio.

Zie ook: