Nieuws

De zorgen om torenhoge windmolens in Culemborg zijn nog niet verdwenen

Actievoerders tegen windmolens in het buitengebied van Culemborg zijn nog altijd bezorgd.
Actievoerders tegen windmolens in het buitengebied van Culemborg zijn nog altijd bezorgd. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - De plannen voor de bouw van windmolens in het buitengebied van Culemborg zijn van tafel. Toch zijn de actievoerders nog bezorgd. Begin dit jaar streden ze succesvol tegen de komst van grote windturbines in het gebied, maar of het verhaal daarmee ten einde is, blijft nog onzeker.
In februari spraken meerdere inwoners van het buitengebied van Culemborg in het tv-programma In het vizier van De Jager hun zorgen uit. Zij vonden dat de komst van zes windmolens - met een maximale tiphoogte van 270 meter - hun gezondheid zou kunnen schaden en dat de windmolens überhaupt veel te kolossaal waren.
Henny van den Bogaart, die twee windmolens op enkele honderden meters van zijn huis zou krijgen, zegt dat het verdriet is omgeslagen in blijdschap. "De gemeenteraad heeft het plan afgeschoten: ze vinden het te groot. Ze hebben tegen de wethouder en de initiatiefnemers gezegd: ga het maar opnieuw doen. Maar eigenlijk is het plan nu on hold gezet en weten we nog niks", zegt Van den Bogaart.

Wachten op definitief einde

Hij hoopt dat er definitief een streep door de plannen gaat, wanneer begin volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. "De onzekerheid zit 'm nog steeds in mijn gezondheid: wat gaat hier nu gebeuren en kan ik hier nu blijven wonen? En niet alleen ik, maar alle mensen in dit gebied. Landelijk is er de laatste jaren al een kentering te zien qua windmolens. Is het wel het goede idee?", aldus Van den Bogaart.
Wanneer slaat blijdschap weer om in verdriet? Dat weten we niet
De Culemborger weet niet wanneer hij zekerheid krijgt over de komst van windmolens in zijn achtertuin. "Ik zeg altijd tegen mijn kompanen in de buurt: hier kom ik nooit meer van los. De volgende keer is er weer wat anders. Blijkbaar is dit een natuurgebied dat opgeofferd moet worden voor een dwaze gedachte over windmolens of zonnepanelen. Dit plan is van tafel, dus voorlopig staan we 1-0 voor. Maar wanneer slaat blijdschap weer om in verdriet? Dat weten we niet."