Instellingen

Ook al druk met kerstversiering? Nostalgie en magie, dát is waarom!

Het kersthuis van Frank, dat nog niet af is.
Het kersthuis van Frank, dat nog niet af is. © Eigen foto Frank

DOETINCHEM - Sinterklaas heeft de stoomboot nog niet volgeladen, maar de eerste kerstversieringen hangen al. Verschillende Gelderlanders hebben al een kerstboom staan en de eerste lichtjes in de tuin gehangen. Zo ook Frank (30) uit Doetinchem. "Op 31 oktober is de versiering echt klaar."

Frank is al twee weken bezig met de kerstversieringen in en rondom zijn huis. "De eerste lichtjes hangen al in september", legt hij uit. "Ik moet er vroeg mee beginnen, anders ben ik niet op tijd klaar. Op 31 oktober wil ik dat alles af is."

Frank woont met zijn vriendin en drie kinderen in hun 'kersthuis'. Ieder jaar komen er versieringen bij. "Het sluipt er bij in. We woonden eerder op een flat, dan heb je niet echt de mogelijkheden voor uitgebreide versieringen. Sinds drie jaar wonen we in dit huis en dan komt er al snel van alles bij. Ik probeer niet ieder jaar hetzelfde te doen."

Nostalgie

Waarom beginnen mensen eigenlijk al zo vroeg aan hun kerstversiering? Dat vroeg de redactie van de Britse 'social news'-site UNILAD zich ook af. Zij vroegen het psychoanalist Steve McKeown en psychotherapeut Amy Morin.

"Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand de versieringen al heel vroeg ophangt", vertelt McKeown hen. "Maar de belangrijkste is nostalgie. Mensen willen de magie van hun jeugd herbeleven, zeker in deze tijd van stress en onzekerheid worden ze daar gelukkig van."

"Het is ook een beetje bitterzoet", vult Morin aan. "Kerst kan een herinnering zijn aan de tijd waarin een overleden dierbare nog leefde. De feestdagen doen je denken aan de tijd met die persoon. Door het versieren voel je weer de connectie met hem of haar."

Jammer dat je tegenwoordig minder vaak grote versieringen ziet dan vroeger

Frank beaamt dat nostalgie een rol speelt bij zijn versierpassie. "Toen ik klein was hing mijn moeder altijd de kerstversieringen op", vertelt de Doetinchemmer. "We waren met z'n zessen thuis en hadden het dan heel gezellig samen. Ik kreeg toen al een goed gevoel van de versieringen en dat komt nu wel een beetje terug. Ik vind het jammer dat je tegenwoordig minder vaak grote versieringen ziet. Of het moet bij een tuincentrum zijn. Ook mijn eigen kinderen vinden de versieringen leuk. De jongste helpt me er graag mee, voor zover het kan."

Kerstversiering zou sociaal zijn

In Amerika is onderzoek gedaan naar kerstversiering buiten en rondom het huis. Wetenschappers van Science Direct ontdekten dat mensen kerstversiering buitenshuis vooral gebruiken als een vorm van communicatie. De onderzoekers vroegen mensen met én zonder kerstversiering naar de hoeveelheid contact die zij hebben met hun buren. Mensen met kerstversiering rondom huis bleken vaker open te staan voor contact met de buurt.

Kerstversiering roept bij veel mensen een nostalgisch gevoel op.
Kerstversiering roept bij veel mensen een nostalgisch gevoel op. © Jonathan Borba - Pexels

Vervolgens werden er foto's gemaakt van hun voortuinen en gevels. Testpersonen schatten toen in hoe gastvrij de huishoudens zijn op basis van die foto's. Als een huis kerstversiering had, kregen de beoordelaars vaker het gevoel dat de bewoners sociale mensen zijn. Ook als diezelfde bewoners juist hadden aangeven weinig contact met de buurt te willen. Kerstversiering wordt dus door onbekende voorbijgangers geassocieerd met gastvrijheid en gezelligheid.

'Bekend in de buurt'

Zo ver voert het voor Frank allemaal niet. "Wij vieren kerst niet heel uitbundig", vertelt hij nuchter. "Maar gewoon met ons gezin. Met lekker eten en wat cadeaus."

Frank heeft wel veel contact met de buurt over de versieringen. "We staan in de buurt echt bekend om ons kersthuis. Buren vinden het ook leuk. Ik krijg wel vaak de opmerking dat ik al vroeg begin, maar als het af is vinden mensen het heel mooi. Ik zie ook dat andere buren ook wel meer lichtjes gebruiken, al heeft niemand zoveel als ik."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!