Instellingen

Haardhout door hoge gasprijs niet aan te slepen: 'Het is gekkenhuis'

Stookhout niet aan te slepen door hoge gasprijs.
Stookhout niet aan te slepen door hoge gasprijs. © Omroep Gelderland

ELSPEET - De hoge gasprijzen leiden in veel sectoren tot flinke problemen, maar er zijn ook branches waar ze juist profiteren van die prijsontwikkeling. Zo is de vraag naar haardhout in korte tijd explosief gestegen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs een groot aantal haardhoutverkopers. Vooral sinds vorige week staat de telefoon op veel plekken roodgloeiend.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis steeg de populariteit van de knusse houtkachel al. Maar de stormloop die de afgelopen weken op stookhout is ontstaan, hebben verkopers nog niet eerder meegemaakt.

"Het droge hout is allemaal weg", zegt Paul de Koning van Landgoed Verwolde in Laren, die stook- en timmerhout levert. "Ik moet dagelijks mensen teleurstellen. Het is in één keer ontploft en toen was min of meer alles weg." De Koning heeft alleen nog vers gekloofd hout in de aanbieding, maar dat kan nog niet direct gestookt worden.

Hoge gasprijzen vinden wij niet zo erg

Ook bij de Haardhout Meesters in Tiel kunnen ze de vraag maar amper bijbenen. "We kunnen het nog wel aan", zegt mede-eigenaar Quinten, "maar goed, de winter moet nog beginnen, dus het kan goed zijn dat het bij ons ook vroegtijdig opraakt, we zijn er absoluut druk mee."

Samen met zijn compagnon begon hij vorig jaar pas echt serieus met zijn bedrijf en vanuit Tiel gaan ze nu zelfs uitbreiden naar een locatie in Amerongen. "Dat zegt ook wel iets. De hoogte van de gasprijzen vinden wij niet zo heel erg, nee."

Bekijk hier hoe het kan dat haardhout zo populair is:

Haardhout door hoge gasprijs niet aan te slepen: 'Het is gekkenhuis'

Op sommige plekken is het zo erg dat advertenties voor haardhout juist averechts werken. "Ik heb advertenties verwijderd, we zitten op dit moment op het randje hoor", zegt de eigenaar Haardhout Balk in Buren. "We hebben genoeg aan onze vaste klanten. Zo lever je bijvoorbeeld aan de buurman, en die heeft dan weer familie, en die kent weer iemand. Zo gaat dat dan."

Minder kaphout beschikbaar

"Het is gekkenhuis hier", bevestigt ook Erik Jan Davelaar, die in Elspeet zelf hout verwerkt maar ook inkoopt voor de markt. "Wat ik normaal in december heb, heb ik nu al verkocht. Voorlopig heb ik nog wel genoeg en ik ben relatief duur, waardoor ik het nog wel kan bijbenen, maar de telefoon rinkelt elke dag weer hoor."

Niet alleen de vraag speelt volgens hem een grote rol in de snel slinkende voorraden, maar ook het aanbod. "Er is gewoon minder hout beschikbaar. In Nederland wordt veel minder gekapt, dat aanbod wordt ook steeds kleiner."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!