Instellingen

Hier werd voor het eerst de regenboogvlag gehesen: 'Nooit gedacht dat dit kon'

Ben Boin is blij dat de regenboogvlag nu ook in Oldebroek hangt.
Ben Boin is blij dat de regenboogvlag nu ook in Oldebroek hangt. © Omroep Gelderland

OLDEBROEK - Het is internationale Coming Out-dag, de dag waarop stilgestaan wordt bij de LHBTI-gemeenschap. In verschillende Gelderse gemeenten wordt vandaag de regenboogvlag gehesen. Aalten, Doetinchem, Nunspeet en Oldebroek doen dat dit jaar voor het eerst.

Ben en zijn moeder staan om 8.00 uur al bij het gemeentehuis van Oldebroek, als de bode naar buiten komt met twee vlaggen. De vlag van Oldebroek en de regenboogvlag. "Wauw, wat is dit gaaf", zegt Ben tegen zijn moeder als de bode de vlag vastmaakt aan de mast. Ook zijn moeder ziet hoe de vlag langzaam omhoog gaat. "Ik had niet verwacht dat dit hier in de gemeente zou gebeuren."

Bekijk hier hoe de vlag in Oldebroek werd gehesen.

Oldebroek hijst regenboogvlag op Coming Out Day

De 19-jarige Ben werd geboren als meisje. "Maar sinds een jaar of drie ga ik door het leven als Ben", legt hij uit. Volgens hem is dat in Oldebroek best lastig. "Je merkt toch dat hier relatief veel onbegrip is voor leden van de LHBTI-gemeenschap. Ze weten niet hoe het is om gay te zijn of om bij de LHBTI-gemeenschap te horen. Dat vinden ze spannend, merk ik." Zelf merkt hij er relatief weinig van. "Al zorg ik wel dat ik 's avonds niet laat zien dat ik bij de LHBTI-gemeenschap hoor als ik alleen over straat moet. Dat is nog een stap te ver."

Meerderheid is voor

Net als in veel andere gemeenten was de keuze om de regenboogvlag te hijsen op Coming Out-dag in Oldebroek een politieke strijd. "Daar heb ik me niet te veel mee bemoeid", zegt Ben. "Maar ik heb wel met de burgemeester gesproken over een plan om meer acceptatie en begrip te creëren in de gemeente." Twee weken geleden stemde de gemeenteraad in met dat plan. Alleen de SGP stemde tegen.

Ook in Aalten, Doetinchem en Nunspeet hangt op deze dag de regenboogvlag voor het eerst uit. "We hebben lang moeten wachten, inderdaad", zegt Sander Kouwenberg van PvdA/GroenLinks Nunspeet. "Dit is een hele belangrijke steun naar alle leden van de LHBTI-gemeenschap in Nunspeet. Dat ze er mogen zijn, dat de vlag vandaag voor hen uithangt."

Nog genoeg te doen

Diezelfde boodschap heeft Eugenie Ketting van D66 Doetinchem. "Het heeft hier ook erg lang geduurd voordat de vlag kwam te hangen", zegt zij. "Terwijl Doetinchem volgens mij niet per se heel confessioneel is qua godsdienst. Blijkbaar spelen hier andere dingen." Dat de vlag nu hangt, moet volgens haar helpen de acceptatie te verbeteren. "Maar dat het zo lang heeft geduurd, toont wel aan dat er nog genoeg te doen is op dat vlak."

Bekijk hier hoe de vlag in de Achterhoek werd gehesen.

De Achterhoek hijst de regenboogvlag op Coming Out Day

Ben en zijn moeder zijn het daarmee eens. "Dit laat voor mij zien dat mijn zoon toch wat meer geaccepteerd wordt hier in de gemeente", zegt Marieke. "Ik zou het mooi vinden als we hier ook meer het gesprek met elkaar aan kunnen gaan, om elkaar te steunen en elkaar tips te geven."

Ben hoopt vooral dat de vlag eraan bijdraagt dat meer jongeren zich gezien voelen. "De vlag staat voor mij symbool voor de vrijheid om te ontdekken wie je bent en dat ook te accepteren. Ik hoop dat de generatie van mijn broertje ook voelt dat iedereen hier welkom is in Oldebroek. Deze vlag is een eerste kleine stap in de goede richting."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!