Instellingen

Eindelijk weer kermis en de oliebollen komen er ook al aan

Kermissen, zoals hier in Arnhem, blijken nog mateloos populair.
Kermissen, zoals hier in Arnhem, blijken nog mateloos populair. © ANP

ARNHEM - Overal in Gelderland gaan de kermissen weer door én dat na een lange periode waarin de kermisexploitanten thuis zaten. En dan komt het oliebollen-seizoen er ook nog eens aan. Toch was de afgelopen periode pittig omdat veel kermissen niet doorgingen vanwege corona.

"Ons glas is halfvol", zegt Atze Lubach-Koers, voorzitter van de Nationale Bond Kermisbedrijfhouders (BOVAK). "We hebben een heel vol naseizoen. Maar dat neemt niet weg dat de feestdagen uit de eerste helft van het seizoen vervielen. Denk aan 5 mei, Hemelvaartsdag en Koningsdag, de absolute topdagen voor kermissen."

'Het was heel zwaar'

"Vorig jaar gingen er maar 150 kermissen door. Normaal zijn dat er 1400", vervolgt Lubach-Koers. "Als je bedenkt dat er zeker 900 kermisondernemers in Nederland zijn, kun je je voorstellen dat er toen veel thuis bleven. Als branche hebben we beperkte steun gehad van de overheid. Dus het was heel zwaar."

Volgens Lubach-Koers zijn er desondanks niet veel exploitanten verdwenen: de kermisexploitanten die zijn gestopt waren vaak al pensioengerechtigd, een aantal is wel iets anders gaan doen.

We merken dat de kermissen ongelofelijk goed bezocht worden

Inmiddels is het volop kermis. "Veel gaan er alsnog door", legt Lubach-Koers uit. "Veel gemeenten hebben de kermis destijds verplaatst naar de herfstvakantie. Ze willen de burgers vertier bieden en gunnen de trouwe exploitanten hun standplaats. We merken dat de kermissen ongelofelijk goed worden bezocht."

Dat komt volgens de BOVAK doordat veel festivals en dorpsfeesten niet doorgingen. "Daarnaast hebben we als doorstroomlocatie geen maatregelen zoals dranghekken en QR-codes. Kortom, de agenda's van de exploitanten zitten overvol. Het gaat de goede kant op."

'Niet alles op maximale capaciteit'

Jean de Vries zit in de organisatie van de grote kermis bij GelreDome in Arnhem. Hij denkt dat het wel meevalt met die bezoekersgetallen. "In veel gemeentes wordt toch nog afstand gehouden vanwege corona", vertelt De Vries. "Ze durven nog niet op de maximale capaciteit te draaien. Zo was de kermis in Nijmegen dit jaar een stuk kleiner omdat hij niet door het winkelgebied liep. En een kleiner terrein loopt sneller vol. Dan lijkt het met een normaal aantal bezoekers een stuk drukker."

Een kleiner terrein loopt sneller vol

Toch is ook De Vries optimistisch. "Ik sluit niet uit dat we ook publiek trekken dat normaal naar festivals gaat. Het gaat in ieder geval niet slecht. De herfstvakantie wordt een drukke periode. Het verschilt per gemeente hoe groot die kermissen zijn", zegt De Vries.

Maar over een paar weken zit het kermisseizoen er weer op. Dan gaan de oliebollenkramen weer open. Volgens de BOVAK wordt zeker 85 procent van die kramen uitgebaat door kermisexploitanten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!