Nieuws

Aantal coronagevallen stijgt snel, vooral op de Biblebelt

Het aantal besmettingen neemt toe in het bijbelgebied.
Het aantal besmettingen neemt toe in het bijbelgebied. © ANP
BARNEVELD - Het coronavirus wint weer terrein. Het aantal besmettingen loopt snel op, met name in de Biblebelt, een gebied waar de inwoners overwegend gereformeerd zijn en waar de vaccinatiegraad lager ligt dan in andere regio's.
Het RIVM registreerde in de afgelopen week landelijk 15.742 positieve tests, gemiddeld bijna 2250 per dag. In de week ervoor waren er 11.557 nieuwe gevallen. Op weekbasis is het aantal positieve tests met 36 procent gestegen. Dat is de snelste toename sinds 19 juli, de piek van de vierde golf.

Plus 66 procent in Scherpenzeel

In die vierde golf lieten studentensteden als Nijmegen veel coronagevallen zien. Nu springt de Biblebelt eruit, waaronder ook Gelderse plaatsen. Barneveld had afgelopen week bijna 44 procent meer nieuwe gevallen dan in de week ervoor en Scherpenzeel telde zelfs 66,6 procent meer besmettingen. Ede kwam uit op 21 procent, Neder-Betuwe op 31 procent.

Coronakaart

In de vorige weken daalde het aantal positieve tests juist sterk. Daardoor ging Nederland ook vooruit op de Europese coronakaart, van helemaal rood naar helemaal oranje, met uitzicht op groen, het laagste waarschuwingsniveau. Dat is voorlopig van de baan.
Op de kaart van komende donderdag kan Gelderland weer een hogere waarschuwingskleur krijgen. Mogelijk kleurt de provincie dan 'rood'.