Nieuws

Bewoners Veluwe in spanning: gaat de natuur 'op slot'?

Boswachter Laurens Jansen denkt dat de tijdelijke afsluiting van de gebieden noodzakelijk is.
Boswachter Laurens Jansen denkt dat de tijdelijke afsluiting van de gebieden noodzakelijk is. © Omroep Gelderland
HULSHORST - De provincie maakt deze dinsdag samen met een aantal natuurorganisaties bekend welke maatregelen er komen om de natuur op de Veluwe iets meer rust te geven.
Er wordt nagedacht over 'recreatiezonering', waarbij sommige delen van de Gelderse natuur tijdelijk afgesloten worden voor het publiek. Niet iedereen is daar blij mee. Sommige bewoners van de Veluwe zijn bang dat ze straks geen kant meer op kunnen.

'Mens ook onderdeel natuur'

Donkere wolken pakken zich samen boven natuurgebied Hulshorsterzand. Het is een van de plekken waar de provincie en natuurorganisaties misschien maatregelen nemen om de natuur te ontzien. Omwonenden zijn bang dat het gebied hermetisch op slot gaat. "Hier wordt vergeten dat ook de mens onderdeel uitmaakt van de natuur", zegt Wijnand Kooijmans van buurtvereniging Hulshorst. "Er wordt alleen rekening gehouden met de dieren."
Kijk naar een reportage:
Bewoners Veluwe in spanning, gaat de natuur 'op slot'?
Kooijmans is bang dat de inwoners van Hulshorst straks geen kant op kunnen. "We raken opgesloten in een gebied van drie vierkante kilometer. We kunnen niet meer bij het Veluwemeer komen, niet meer bij de bossen niet meer bij de zandverstuiving."

Tijdelijk

Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, zegt Staatsbosbeheer. Onder aanvoering van de provincie Gelderland zijn er plannen gemaakt om de natuur tijdelijk te ontzien. "We kiezen er voor om bijvoorbeeld in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli om een bepaald pad er even uit te halen", legt Laurens Jansen uit.
Jansen is boswachter bij Kootwijkerzand, een gebied vergelijkbaar met het Hulshorsterzand. Ook hier worden er maatregelen verwacht. "Zodat de vogels in die kwetsbare periode de kans krijgen om dat broedsucces - dat legsel - ook echt uit te broeden. De rest van het jaar zijn die paden wel weer toegankelijk".

Niet gehoord

Volgens de provincie is dat echt nodig om de natuur en recreatie weer met elkaar in evenwicht te brengen. Maar de bewoners van Hulshorst vinden dat zij niet genoeg betrokken zijn bij die plannen. "Wij voelen ons niet gehoord", vervolgt Wijnand Kooijmans. "Als je de gespreksverslagen ziet, dan staan de voorstanders breed in beeld. En wat de tegenstanders indienen aan plannen, daar lees je bijna niets van terug. En dat vinden wij jammer."

'Echt iets goeds voor de natuur'

"Ik denk dat als we de hand in eigen boezem steken als provincie en Staatsbosbeheer en andere organisaties, dat er soms in de communicatie niet altijd iets goed gegaan ook in het begin misschien", zegt boswachter Laurens Jansen. Maar daarvan hebben de organisaties geleerd vindt hij: "Nu ligt er volgens mij echt een plan dat is te dragen door de omgeving en waar ik als boswachter ook echt achter sta. Ook omdat we echt voor de natuur ook iets goeds doen. Dit helpt zeker om ook de natuurkwaliteit op de Veluwe te verbeteren."