Nieuws

Schapenhouders willen zich wapenen tegen wolf na aanval op klaarlichte dag

Schapenhouders in onze provincie zijn bezorgd na een bijtincident met een wolf op klaarlichte dag.
Schapenhouders in onze provincie zijn bezorgd na een bijtincident met een wolf op klaarlichte dag. © Anna Hinckel via Pexels
NUNSPEET - Schaapskuddes in onze provincie zijn bezorgd, nu bij één van hen op klaarlichte dag een schaap is aangevallen door een wolf. De roep om meer maatregelen, zoals de inzet van waakhonden, wordt steeds luider.
De meeste kuddes in Gelderland hebben voor de nacht beveiliging: een stroomdraad rond het buitenverblijf. Maar dat blijkt niet genoeg, want afgelopen donderdag kwam er een wolf op klaarlichte dag langs een kudde. Schaapherder Marc Baars werd op de hei tussen Nunspeet en Elspeet opgeschrikt door een wolf die één van zijn schapen te grazen nam.
Glenn Lelieveld is wolvendeskundige en verbonden aan de zoogdiervereniging. Hij snapt de zorgen van de kuddehouders, maar het incident verrast hem niet. Hij pleit al langer voor andere maatregelen, zoals waakhonden. In Duitsland een heel normaal gegeven. Lelieveld: "Als ik daar ben zeggen schapenhouders soms dat ze een hekel aan de wolf hebben, maar ze gewoon maatregelen nemen omdat ze weten dat dat werkt."

Veel belangstelling

In Gelderland heeft de Staatsbosbeheerkudde in Hoog Buurlo sinds deze zomer waakhonden. Die honden zijn kostbaar, in aanschaf en in training. Volgens boswachter Laurens Jansen is er veel belangstelling voor hun methode.
Een subsidieregeling van de provincie om die honden aan te schaffen zou de schaapherders helpen, denkt Lelieveld. Gelderland heeft een Wolvencommissie, waarin mensen uit allerlei sectoren de provincie adviseren. Die commissie zei eerder al geen voorstander te zijn van kuddebewakingshonden, omdat de honden geen lieverdjes zouden zijn en niet goed samen gaan met mensen die in de natuur recreëren.
Wolven doodden vorig jaar zover bekend 291 schapen in ons land. Het aantal schapen dat wordt gedood door loslopende honden ligt veel hoger. Het gaat jaarlijks om zo'n 5000 tot 12000 schapen.
Toch vindt Lelieveld dat de commissie een subsidie voor waakhonden moet heroverwegen. "Overal in Europa hebben boeren en schaapherders dit soort honden, ervaring leert dat dat juist heel goed gaat."