Instellingen

Jagers en kunstenaars: Gelderland al honderden jaren in trek bij toeristen

Gelderland in 1827
Gelderland in 1827 © Gelders Archief
LOCHEM - Gelderland is erg geliefd bij toeristen en die liefde bloeide al lang geleden op. Al in de zeventiende eeuw kwamen kunstenaars uit het westen van het land naar de Veluwse stuwwallen en het Gelderse rivierengebied. Zij werden aangetrokken door het on-Nederlandse heuvelachtige landschap. Ook de prinsen van Oranje vestigden zich in die periode vanuit Den Haag op de Veluwe omdat ze goed konden jagen in de uitgestrekte bossen.
Grootschaliger toerisme kwam pas op gang in de negentiende eeuw met de komst van de stoomtrein. Voor die tijd kende Gelderland wel kleinschalig wandeltoerisme. Twee bekende wandelaars uit de negentiende eeuw zijn Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp. De twee jongens uit rijke Hollandse regentenfamilies waren 21 en 25 toen ze een voettocht maakten door het pas opgerichte Koninkrijk der Nederlanden.
Kasteel Nettelhorst zoals dat in negentiende eeuw te zien was
Kasteel Nettelhorst zoals dat in negentiende eeuw te zien was © Gelders Archief

De zomer van 1823

Van Lennep en van Hogendorp wandelden van zondag 27 juli tot en met donderdag 7 augustus 1823 door Gelderland. Ze vertrokken uit Deventer en liepen eerst een rondje door de Achterhoek langs plaatsen als Borculo, Bredevoort, Doetinchem, Doesburg en Zutphen. Vervolgens ging de reis naar Arnhem en via Wageningen, Tiel en Druten reisden de jongemannen naar Nijmegen. Af en toe namen ze een rijtuig om hun voeten rust te gunnen.

Het heerlijke Gelderland

Jacob van Lennep hield onderweg een dagboek bij. Over het Land van Maas schreef hij: “Wij waren verrukt over de aangename en afwisselende uitzichten over rivieren en landerijen. Ook de binnendijks gelegen boomgaarden van noten, peren, appels, kersen en andere vruchten leveren een heel vrolijk gezicht op.”
Toen Van Lennep Gelderland op 7 augustus bij Grave verliet, schreef hij: “Toen, na een uur gereden te hebben, zeiden we het heerlijke Gelderland vaarwel en trokken Noord-Brabant in.”
Ridders van Gelre op grand tour door Gelderland
Ridders van Gelre op grand tour door Gelderland © Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

In hun nieuwe geschiedenisserie treden de Ridders van Gelre dinsdagavond in het voetspoor van Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp. Presentatoren Bas Steman en René Arendsen reizen het eerste deel van de Gelderse route na die Van Lennep en Van Hogendorp aflegden in 1823. Ze bekijken wat ze vandaag de dag nog herkennen van die oude wereld uit de negentiende eeuw. Vanavond staan Lochem, Borculo en Ruurlo centraal. In de tiendelige tv-serie gaan de Ridders van Gelre te voet door het Gelderland van de negentiende eeuw en komen ook andere historische reisverslagen aan bod.
Bekijk hier de uitzending:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!