Instellingen

In Barneveld staat één van de meest bijzondere 'kastelen' van Nederland

Huize Schaffelaar in Barneveld
Huize Schaffelaar in Barneveld © Omroep Gelderland

BARNEVELD - Reizigers die per trein van Ede naar Amersfoort rijden, hebben een mooi zicht op één van de bijzonderste buitenhuizen van Nederland. Vlakbij het station van Barneveld staat Huize Schaffelaar. Het is een uniek, neogotisch gebouw met allemaal kleine torentjes en kantelen. Op het eerste gezicht lijkt het een middeleeuws kasteel, maar niets is minder waar. Huize Schaffelaar is gebouwd in 1852 en helemaal volgens de mode van die tijd.

In de negentiende eeuw vonden veel kunstenaars hun inspiratiebron in de middeleeuwse gotiek. Deze kunststroming ontstond in Groot-Brittannië en heet daarom de neo-Tudorstijl of neogotiek. Huize Schaffelaar staat op de lijst met honderd topmonumenten in Nederland, omdat het één van de weinige neogotische buitenhuizen in ons land is. Andere Gelderse monumenten op die lijst zijn kasteel Slangenburg bij Doetinchem, Paleis Het Loo bij Apeldoorn en de Librije van Zutphen.

Hal van Huize Schaffelaar
Hal van Huize Schaffelaar © Omroep Gelderland

Neogotiek van binnen en van buiten

De gevels zijn gedecoreerd met kantelen, torentjes, balustraden en vensteromlijstingen. De kozijnen en raamtraceringen zijn van gietijzer. Ook het interieur zoals betimmeringen, deuren, trappen, schoorsteenmantels en stucwerkplafonds is uitgevoerd in neogotische stijl. De interieurdecoratie is voor een groot deel intact gebleven, hoewel kleurige wandafwerkingen en de glas-in-loodramen ontbreken. Het plafond in de vestibule is rijk versierd. Met zijn gestucte hanggewelfjes wordt het ook wel een druipsteenplafond genoemd.

Neogotische bar van Huize Schaffelaar
Neogotische bar van Huize Schaffelaar © Omroep Gelderland

Podcast

Vijf luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het platform Ridders van Gelre kregen zaterdagochtend een exclusieve rondleiding door Huize Schaffelaar. Het gebouw is in gebruik als feest- en vergaderlocatie. Normaal zijn dagjestoeristen niet welkom. Jorien Jas van Geldersch Landschap en Kasteelen gaf de rondleiding. René Arendsen maakte deze korte podcast met haar.

Ridders van Gelre

Vanaf aanstaande maandag laten de Ridders van Gelre meer zien over de negentiende eeuw in Gelderland. In hun nieuwe tv-serie maken presentatoren Bas Steman en René Arendsen een voettocht door onze provincie. Onderweg onderzoeken zij hoe Gelderland er twee eeuwen geleden uit zag en wat daar nog van over is. Kastelen liggen vaak op de route. Ridders van Gelre te voet door de negentiende eeuw is vanaf maandag 11 oktober tien weken lang te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!