Nieuws

Schaapherder Daphne nu nog meer op haar hoede voor de wolf

Schaapskudde Elspeet begraast de heide.
Schaapskudde Elspeet begraast de heide. © Omroep Gelderland
ELSPEET - Nu er steeds meer wolven op de Veluwe leven, houdt schaapherder Daphne van Zomeren haar kudde extra goed in de gaten. Het laatste dat ze wil is dat haar schapen ten prooi vallen aan het roofdier. De tweehonderd schapen van Daphne leven midden in het gebied waar de wolven zich sinds een aantal jaren officieel hebben gevestigd. Een wolvenwerend raster dat onder stroom staat, beschermt de kudde in de nachtelijke uren. Van Zomeren verwacht dat in de toekomst meer maatregelen nodig zijn om haar dieren te beschermen tegen wolven.
"Er zit heel veel stroom op", vertelt de herder van de schaapskudde in Elspeet terwijl ze de stroomdraden losmaakt en voorbereidingen treft om met de kudde de hei op te gaan. De schaapskooi staat midden in het dorp. De afstand is te groot om dagelijks met de dieren op en neer te gaan. De schapen blijven deze tijd van het jaar daarom dag en nacht op de heide, midden in het territorium van een roedel wolven. Van Zomeren maakt zich zorgen om de veiligheid van haar dieren.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Extra maatregelen om schapen te beschermen

Bij de schaapskudde van Hoog Buurlo leven sinds kort een aantal kuddebeschermingshonden. De waakhonden zijn zo getraind dat ze de kudde dag en nacht beschermen tegen hongerige of nieuwsgierige wolven. Volgens boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer hebben de honden hun nut al bewezen.
Afgelopen donderdag werd een schaap van een andere kudde op de heide tussen Elspeet en Nunspeet op klaarlichte dag doodgebeten door wolven. De herder van die kudde zag het gebeuren, maar kon het desondanks niet voorkomen. Op het moment van de radio-opnamen was dit voorval nog niet bekend.
Op camerabeelden is te zien dat een wolf de kudde opzoekt, maar dat het roofdier door het aanslaan van de honden op afstand blijft. Herder Daphne van Zomeren denkt dat dit soort waakhonden in de toekomst ook haar kunnen helpen de kudde te beschermen. "Wat kun je als herder doen als er plotseling een wolf opduikt terwijl je met de kudde op pad bent?", vraagt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink zich af. Van Zomeren heeft wel een paar ideeën...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Bijzondere band met de schapen

Van Zomeren zegt een slechte dag te hebben als er iets aan de hand is met een van haar dieren. Ze moet er dan ook niet aan denken dat de kudde wordt aangevallen door een wolf of een hond. "We zijn eigenlijk collega's met elkaar", zegt de herder over haar schapen. "Ik kan zonder hun niet het werk uitvoeren." Met sommige schapen is de band extra hecht...
Luister naar de radioreportage (3-3)

Wolf mag blijven

Ondanks de speciale band die Van Zomeren met haar dieren heeft, heeft ze maar drie schapen een naam gegeven. Een van die dieren is het zwarte schaap Tommy. De gecastreerde ram is een van de zeven zwarte schapen die momenteel in de kudde leven.
Tommy helpt niet alleen mee bij de begrazing van de heide, hij is ook gek op menselijke aandacht en daardoor een van de publiekslievelingen. Hij heeft een bel om zijn nek, waardoor altijd te horen is waar de kudde uithangt. Dat is niet alleen handig voor wandelaars die de kudde willen opzoeken, het klinkt ook nog eens gezellig, vertelt Van Zomeren.
Ondanks de toegenomen zorgen om haar kudde hoeft de wolf wat haar betreft niet van de Veluwe te verdwijnen. "Het is zoals het is. Dus daar ga ik echt wel vrij nuchter mee om", aldus de herder.
Beelden van de schaapskudde in Elspeet:
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.