Instellingen

Hoofd bij Park Hoge Veluwe lijnrecht tegenover ecoloog die wil dat we 'leven met de wolf'

Wolven op de Veluwe.
Wolven op de Veluwe. © Archief Omroep Gelderland

OTTERLO - Een doorgewinterde Gelderse wildparkman en de wetenschappelijke schrijver van het Wageningse 'wolvenrapport', staan lijnrecht tegenover elkaar. Dat bleek vrijdagavond in De Week van Gelderland waar ze aan tafel zaten.

Hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker van Park Hoge Veluwe had daar weinig goeds te zeggen over het rapport dat ​ecoloog Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit schreef:

Jansman is voorstander van de wolf in Nederland en omschrijft in zijn rapport hoe er prima met de wolf kan worden geleefd in Nederland. Maar die boodschap komt Leidekker voor als een slager die zijn eigen vlees aanprijst of een man van WC-eend die WC-eend aanprijst.

"Nederland is het dichtst bevolkte land van Europa en het heeft misschien wel de dichtste infrastructuur van de wereld", legde Leidekker uit. "Als we hier natuurlijke processen hebben waarbij dieren dood gaan van de honger, zoals een paar jaar geleden in de Oostvaardersplassen, dan staan er al mensen bij het hek om hooi bij te voeren. En dan willen we nu natuurlijke processen met de wolf z'n gang laten gaan. Dat zijn processen die je kunt vergelijken met wat er gebeurt in natuurgebieden zoals de Serengeti, de Amazone of Siberië, maar dan op een postzegel in Nederland. Dat is vragen om problemen."

Biodiversiteitscrisis

Jansman omschrijft in zijn feitenstudie 'De wolf terug in Nederland' dat de wolf weer helemaal terug is en ook niet meer weg zal gaan en dat daar naar gehandeld dient te worden. Het gaat hem overigens niet alleen om de wolf. Hij vindt dat er in een groter geheel moet worden gekeken: "We staan als mensheid voor een grote uitdaging met een klimaatcrisis en een biodiversiteitscrisis. Ook de wolf laat zien waar het pijn doet in Nederland, met onze manier van leven. We hebben een stap te maken, om weer meer met de natuur in harmonie te gaan leven." Als je met de natuur kunt leven, dan kun je dat volgens Jansman ook met de wolf.

Hoewel het onderzoek een feitenstudie is, twijfelde Leidekker openlijk aan de kennis van Jansman, bijvoorbeeld waar het ging om de aantallen wolven die er op de Veluwe leven. Volgens Leidekker noemt het onderzoek een aantal van vijf à zes, terwijl het er volgens hem al minimaal 25 zijn.

De wolf op het pluche

Wat biodiversiteit betreft, heeft Leidekker ook kanttekeningen bij de plaats die Jansman wil inruimen voor 'leven met de wolf'. "Er worden hele grote woorden gebruikt. De wolf wordt op het pluche gehesen als het gaat om biodiversiteit . Maar we hebben het maar over één soort. Op het moment dat je andere dingen laat gaan die de wolf met zich meebrengt, zoals het opeten van schapen of zoals bij ons op de Hoge Veluwe de moeflons, dan heb je een probleem. Die moeflons spelen een cruciale rol bij de instandhouding van onze schrale graslanden en de heide en daar zijn veel meer soorten van afhankelijk."

Leren van de wolf

Volgens Jansman gaan we juist naar een meer natuurlijke situatie met de aanwezigheid van de wolf. "We hebben als mens veel van de wolf geleerd, bijvoorbeeld hoe je moet jagen", legde hij tijdens de discussie uit. "Maar we zijn verleerd wat natuurlijk gedrag is van de wolf. Nu we het geweer, het gif en de klem weer wat meer in de kast laten staan, laat de wolf weer zijn natuurlijke gedrag zien. En dus komt hij ook weer in een cultuurlandschap zoals dat van Nederland."

De komende dagen staan bij Omroep Gelderland in het teken van de wolf. Tijdens het zogenoemde WolvenWeekend is er onder meer bij het programma BuitenGewoon veel aandacht voor het dier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!