Instellingen

Hogere gasrekening: stijgt nu ook mijn thuiswerkvergoeding?

© Pxhere

ARNHEM - Het aantal thuiswerkers is sinds de coronapandemie ook in onze provincie enorm toegenomen. Een groot deel van de werkgevers geeft hun werknemers daarom een zogeheten thuiswerkvergoeding. Maar nu de gasprijzen de pan uitrijzen, werpt zich een nieuwe vraag op: is die vergoeding nog wel voldoende om de kosten te dekken?

Thuiswerken kost je nu gemiddeld 2 euro per dag. Per maand komt dat bij een gemiddelde werkweek neer op ruim 43 euro. Van de kosten voor toiletpapier en koffie tot aan de stroom voor je computer en het gas voor je verwarming: alles zit erbij in. Dat is althans de de berekening die het Nibud anderhalf jaar geleden maakte.

Dat die berekening aangepast moeten worden, is volgens vakbond FNV zo klaar als een klontje. "Als de kosten voor energie stijgen, dan ligt het voor de hand dat die berekening aangepast moet worden en dat een hogere thuiswerkvergoeding passend en nodig is", laat een woordvoerder weten.

Hogere thuiswerkvergoeding passend en nodig

Het Nibud laat desgevraagd weten nog geen directe vraag vanuit de overheid te hebben ontvangen voor een nieuwe berekening. "Maar het zou goed kunnen dat dit nog volgt, ja. De overheid heeft ons dit jaar gevraagd al eens een nieuwe berekening te maken, zodat ze het mee konden nemen in de nieuwe belastingwet."

De berekende 2 euro bleef toen gelijk, maar met de stijgende energieprijzen lijkt dat bedrag straks achterhaald te zijn. Hoeveel hoger de vergoeding gaat worden, is niet duidelijk, maar het zal niet gaan om meerdere euro's per dag, is de verwachting.

Geen verandering op korte termijn

AWVN, een van de grootste werkgeversorganisaties, verwacht niet dat de thuiswerkvergoeding op heel korte termijn verandert. "Veel van die afspraken over thuiswerkvergoedingen zijn vastgelegd in een cao. Die loopt vaak een jaar of twee jaar, dus in die zin zal er niet heel veel veranderen", aldus voorlichter Jannes van der Velde.

"Op lange termijn zal inflatie, waar we het hier in feite over hebben, natuurlijk wel een rol gaan spelen. Maar we weten natuurlijk niet hoe lang die energieprijzen zo hoog blijven als nu."

Steeds meer werkgevers hebben een thuiswerkvergoeding inmiddels opgenomen in een cao. Vanaf volgend jaar wordt het in ieder geval ook voor hen aantrekkelijker omdat, met de invoering van een nieuwe belastingwet, er geen belasting meer betaald hoeft te worden over een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag. Of dat bedrag aangepast gaat worden kan het Ministerie van Financiën nog niet zeggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!