Nieuws

Griep én gebrek aan invallers, ook deze school houdt het hart vast

EDE - Het gebrek aan invalkrachten is inmiddels een groot probleem op veel Gelderse basisscholen. In Ede houdt schoolbestuurder Geert Simons het hart vast, ook vooruitkijkend naar de komende griepperiode. "Ik denk dat elke ouder te maken krijgt met een kind dat noodgedwongen thuis komt te zitten."
Door een tekort aan leerkrachten in het onderwijs maken veel basisscholen gebruik van invallers. Maar een aanzienlijk deel daarvan vond de afgelopen tijd een vaste baan. Dat betekent dus een tekort aan invallers. En dat zorgt op zijn beurt voor problemen, terwijl de griepgolf nog moet komen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Griep én gebrek aan invallers, ook deze school houdt het hart vast

Minst slechte oplossing

Proominent in de regio Ede is een van de schoolinstellingen in Gelderland met problemen. De instelling telt in totaal elf scholen. "We krijgen de invalbeurten niet meer ingevuld", bevestigt directeur Geert Simons. "En dat betekent dat we bij een zieke leerkracht op zoek moeten naar alternatieven voor een invaller. Daarbij zoeken we vanzelfsprekend altijd naar de minst slechte oplossing."
Proominent hanteert een soort drietrapsraket. Eerst de school of er bij ziekte een leerkracht aanwezig is die die dag bijles zou geven aan een klein groepje. Als dat niet zo is, zoeken we naar een onderwijsassistent. En mocht die er niet zijn, dan wordt gekeken of er op andere locaties nog leerkrachten of invallers beschikbaar zijn.
Het lukte dit schooljaar niet altijd om het zo op te lossen, zegt Simons. "We hebben dus ook al helaas meegemaakt dat we klassen naar huis moesten sturen. Dat wil je natuurlijk niet als school, maar we konden gewoon niet anders."

Noodgedwongen thuis

Simons houdt, zo zegt hij, zijn hart vast voor de komende griepperiode. Hij voorziet dat er meer klassen thuis moeten blijven. "Mijn boodschap is helaas: iedere ouder bij ons krijgt te maken met een kind dat noodgedwongen thuis komt te zitten. En we snappen heel goed hoe lastig en vervelend dat voor de ouders is."
Proominent is ondertussen op alle mogelijke manieren bezig om de gaten te vullen, zegt Simons. Zo is er een campagne opgezet om nieuwe invallers en leerkrachten te werven. "Maar we kijken ook heel goed om ons heen. We vragen aan mensen of ze zich willen laten omscholen; we vragen aan geschikte ouders of ze niet af en toe voor de klas willen staan en we spreken mensen aan tijdens netwerkbijeenkomsten. We proberen zo creatief mogelijk het probleem aan te pakken."