Nieuws

Spoeddebat na afketsen fusie, Gelderse oppositie wil opheldering

Het provinciehuis in Arnhem.
Het provinciehuis in Arnhem. © Provincie Gelderland
ARNHEM - Aanstaande dinsdag is er een spoeddebat bij de provincie Gelderland over het politieke spektakel tussen de provincie Gelderland en de gemeente Scherpenzeel. Donderdag haalde minister Ollongren een streep door de fusie die de provincie voor ogen had tussen Scherpenzeel en Barneveld. En de commissaris van de Koning ontsloeg de waarnemend burgemeester Eppie Klein in Scherpenzeel.
Vijf oppositiepartijen in de Gelderse politieke arena willen opheldering over alles wat zich de afgelopen week voltrok in het gevoelige dossier over de fusie van Scherpenzeel en Barneveld. Het verzoek is ingediend door de PVV, SP, Partij voor de Dieren, Forum, 50Plus.
Donderdag trok demissionair minister Kajsa Ollongren de stekker uit de fusie: zij denkt dat Scherpenzeel de nodige uitdagingen zelf het hoofd kan bieden. Een grote overwinning voor het Scherpenzeels college, dat zich al anderhalf jaar met hand en tand verzet tegen de opgelegde fusie.

Klein ontslagen

Daar bleef het niet bij: donderdagavond werd waarnemend burgemeester Eppie Klein uit zijn ambt gezet door de commissaris van de koning John Berends. Berends vindt dat Klein 'verstrikt is geraakt in zijn eigen tegenstrijdige verklaringen.' Dat gaat over een brief die verstuurd werd, net voor het herindelingsdebat. Er ontstond twijfel of Klein die brief wel zelf geschreven heeft. De afgelopen maanden raakte de relatie tussen Berends en Klein ernstig verstoord, blijkt uit appjes in handen van Omroep Gelderland. Overigens accepteert Klein zijn ontslag nog niet meteen: hij onderzoekt wat de mogelijkheden zijn.
En dan dook er deze week ook nog een brief op na een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van de SP om openbaarmaking van stukken. In die brief van twee dagen voor het debat zegt een ambtenaar 'op zoek te zijn naar munitie om de financiële onderbouwing van Scherpenzeel onderuit te halen'.
Het debat in de provinciale staten is dinsdagavond om 19.30 uur. Normaal gesproken vergadert de provinciale politiek helemaal niet op dinsdagavond, maar dit kan volgens de oppositie niet wachten tot na de herfstvakantie.

Zie ook: