Nieuws

Grote griepgolf op komst, symptomen nauwelijks van corona te onderscheiden

Er is een griepgolf op komst
Er is een griepgolf op komst © Pexels
ARNHEM - Deskundigen zijn het erover eens: er dreigt een zware griepgolf. Vorig jaar leek het virus uit het land verdwenen door lockdowns en de anderhalve metersamenleving, maar het aantal griepgevallen zou dit seizoen wel eens kunnen verdubbelen ten opzichte van een normale griepgolf.
Omdat er vorig jaar nauwelijks griep voorkwam, hebben Nederlanders minder afweer opgebouwd. Normaal gesproken wordt 1 op de 10 mensen besmet met griep, vorig jaar kwamen volgens het RIVM nauwelijks gevallen voor. Dat gevoegd bij het opheffen van de anderhalve metersamenleving en het toestaan van evenementen en theaterbezoek, zorgt ervoor dat met name huisartsen zich schrap zetten.
Hoewel het echte griepseizoen nog moet beginnen, is het nu al druk in huisartspraktijken. Dat merkt ook de Arnhemse huisarts Marion Hart. Die merkt dat er meer mensen met klachten zijn, niet zozeer griep maar wel andere infecties.
In De Week van Gelderland spraken we over de aanstaande griepgolf:
De Week van Gelderland over de griepgolf
Chantal Bleeker, hoogleraar in Nijmegen, zet zich ook schrap voor een flinke griepgolf. 'En griep moeten we niet onderschatten, want door griep vallen ook ieder jaar doden'. Vorig jaar en het jaar ervoor viel de griepgolf erg mee, maar het jaar daarvoor waren er duizenden slachtoffers.

Geen zelftest bij klachten

Daar komt nog een ander probleem bij. De verschijnselen van beginnende griep en corona zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De enige manier om zekerheid te krijgen, is door het testen in een teststraat van de GGD's. Die GGD's raden uitdrukkelijk af om thuistesten te gebruiken bij klachten. Die testen zijn daar niet voor bedoeld en zijn ook niet nauwkeurig genoeg. Thuistesten zijn alleen bedoeld voor dingen als feestjes en familiebezoek.
'Eigenlijk moeten we hopen dat mensen in het griepseizoen weer een beetje afstand houden en niet te vaak de drukte opzoeken', zo verzucht directeur Roland Ekkelenkamp van huisartsen coöperatie Onze Huisartsen in de regio Arnhem. Dan zou de griepgolf nog kunnen meevallen. Huisarts Hart adviseert haar patiënten eerst te testen op corona en pas daarna naar de huisarts te gaan. 'En als je een snottebel hebt, eerst testen en pas dan naar het werk. En als het niet anders kan, afstand houden op je werk'.
Professor Bleeker ziet geen reden om de anderhalve metersamenleving weer te verplichten, maar hoopt wel dat mensen zich er nog wel een beetje aanhouden. Zij ziet ook wel in, dat veel mensen niet weer terug willen gaan naar de verplichte maatregelen van tijdens de Covid-crisis.

Opschaalplan

Als er wel veel getest moet gaan worden, moeten die testlocaties er wel zijn. Het leek erop dat die coronatestlocaties na de vaccinatierondes door de GGD en huisartsen langzaam afgebouwd werden, maar diezelfde GGD's zijn door de rijksoverheid wel verplicht om voldoende testcapaciteit aan te houden. In geval van nood moet er ook een opschaalplan klaarliggen en dat is het geval, verzekert arts Ashis Brahma van de GGD Noord- en Oost-Gelderland.
'We moeten flexibel zijn van de overheid, dus we hebben afgeschaald en ook weer opgeschaald de afgelopen tijd'. Hij denkt aan een soort panel waar op verschillende soorten ziekten wordt getest, niet alleen op corona. 'Er ligt een brief van Jaap van Dissel van het RIVM, waarin gepleit wordt om op meer ziekten dan alleen corona te testen. Testen op griep is vrij eenvoudig te regelen'. Hij wacht af of er voldoende testcapaciteit is, maar gaat er wel van uit.