Instellingen

Vaccinatiegraad in Gelderland amper gestegen sinds invoering coronapas

Een GGD-medewerker dient het Janssen-vaccin toe.
Een GGD-medewerker dient het Janssen-vaccin toe. © ANP

NIJMEGEN - Sinds de invoering van de coronapas is het drukker bij de vaccinatielocaties en de prikbussen. Maar veel verschil in vaccinatiegraad maakt dat nog niet in Gelderland.

Sinds op 14 september de coronapas ter sprake kwam tijdens de coronapersconferentie, en hij ruim een week later werd ingevoerd, zagen de GGD's het weer drukker worden bij de priklocaties. Toch betekent dat maar 1 of 2 procent meer op de vaccinatiegraad die tot dan toe toch al was bereikt, blijkt uit een vergelijking door Omroep Gelderland van de vaccinatiecijfers van het RIVM van 8 september en 6 oktober.

Het was één van de 'bijkomende voordelen', zoals minister Hugo de Jonge het zag, van de invoering van de coronapas. Mensen die twijfelden of gewoon onverschillig waren om een prikafspraak te maken, zouden door die pas alsnog over de streep getrokken kunnen worden.

Veel prikken alsnog in Neder-Betuwe

Maar het aantal volwassenen dat zich meldde voor de eerste prik, bijvoorbeeld omdat ze het leven met coronapas steeds moeilijker vinden, steeg in de Gelderse gemeenten maar met iets meer dan 1 procent. De grootste relatieve toename was te zien in Neder-Betuwe, waar 3 procent meer mensen een prik haalden dan in de rest van Gelderland.

"Dat is ook wel logisch, want zij hadden (als gemeente met de laagste vaccinatiegraad, red.) de meeste ruimte voor groei", verklaart Roel Willems van de Nijmeegse Radboud Universiteit met kennis van zaken over statistiek. "Is die groei veel of weinig? Dat moet je vergelijken met de toename in bijvoorbeeld augustus. Het klinkt in ieder geval niet heel stormachtig, alsof de GGD's werden platgelopen."

Het aantal volwassenen in Gelderland dat twee prikken heeft gehad, is de afgelopen maand wel gestegen met 13 procent. Maar die mensen hadden zich daarvóór al gemeld voor de eerste prik en het valt dus te verwachten dat zij een paar weken later volledig gevaccineerd zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!