Nieuws

Hand op de knip rond hoogspanningslijnen: 'Centen gaan voor onze gezondheid'

ZUTPHEN - Een domper voor acht Gelderse gemeenten: de provincie heeft 'slechts' twee miljoen over voor het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen. De acht gemeenten willen dit vanwege de gezondheidsrisico's.
"Buitengewoon teleurstellend", reageert GroenLinks-raadslid Dolf Logemann uit Zutphen. "We hebben in Zutphen een groot gezondheidsprobleem, er wonen hier zo'n 1000 huishoudens te dicht op hoogspanningslijnen. Dan is een bedrag van twee miljoen voor acht gemeenten gewoon een schijntje."
Er zijn aanwijzingen dat kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen een hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Mogelijk heeft dat te maken met de magnetische velden die de lijnen opwekken.

Sommige gemeenten krijgen niets

Acht gemeenten vroegen de provincie om een financiële bijdrage voor de verkabeling: Apeldoorn, Arnhem, Ede, Ermelo, Hattem, Lingewaard, Overbetuwe, Wageningen en Zutphen. Maar met die twee miljoen kan niet iedereen worden geholpen.
Een deel van die gemeenten krijgt nu niets. "Gemeenten die al heel ver zijn, die kunnen aanspraak maken op het geld. Voor andere gemeenten geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Als er een nieuw college aantreedt in 2023, dan kunnen ze opnieuw in onderhandeling", vertelt Van der Meer.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Hand op de knip rond elektriciteitslijnen: 'Centen gaan voor onze gezondheid'

Maximaal een half miljoen

Zutphen en Apeldoorn zijn gemeenten die de verkabeling al in gang hebben gezet. Zij komen volgens de gedeputeerde dan ook sowieso in aanmerking voor een bijdrage.
Hoe de twee miljoen wordt verdeeld is nog niet bekend, maar Zutphen hoeft volgens de gedeputeerde niet te rekenen op een half miljoen. "Waarschijnlijk is dat bedrag lager, maar dat moeten we nog nader bepalen."
De kosten voor de verkabeling zijn veel hoger, maar het Rijk betaalt veel. De gemeenten moeten ook een bijdrage leveren, maar dat kunnen ze vaak niet. In Zutphen gaat het om zo'n vier miljoen. "Tuurlijk is al het geld welkom, maar vier miljoen is voor een middelgrote gemeente als Zutphen echt nog een enorm bedrag", vertelt Logemann. Hij wil meer geld én probeert dat via zijn provinciale partijgenoten alsnog te regelen.

'Centenkwestie gaat voor gezondheid'

Inwoner Martin Altena is helemaal klaar met de discussie over geld. Hij woont in Zutphen bijna onder de hoogspanningslijnen. "Na alle onderzoeken over mogelijke gezondheidsrisico's, denk je toch dat men de noodzaak hiervan nu wel inziet. Het is een centenkwestie geworden."
Altena wil, met name voor de vele jonge gezinnen in zijn wijk Leesten, dat de kabels zo snel mogelijk verdwijnen. "Ze hadden het beter jaren geleden al ondergronds kunnen maken. Dan ben je van alle problemen af. Kinderen kunnen dan veilig spelen en vertoeven hier."

Plannen nu in gevaar?

De gemeente Zutphen laat weten dat de plannen voor de verkabeling niet wijzigen door geringe provinciale bijdrage. Maar na de verkiezingen volgend jaar zit er nieuw college en een nieuwe gemeenteraad in Zutphen. "In theorie is er een kans dat de gemeenteraad toch nog van de verkabeling afziet, maar dat verwacht ik niet", aldus raadslid Logemann.
De gemeente Apeldoorn heeft eerder dit jaar besloten de hoogspanningslijnen boven de wijk de Maten ondergronds te brengen. Volgens woordvoerder Roel van Vemde heeft het besluit van de provincie geen invloed op de plannen.
Apeldoorn zegt zich, samen met andere gemeenten, nog te beraden op een reactie richting de provincie. Aanstaande woensdag debatteert Provinciale Staten over het voorstel.
Zie ook: