Nieuws

Emma en Nobilée steunen lotgenoten met psychische problemen: 'Het kan heel eenzaam zijn'

Nobilée van den Bos en Emma Castrop zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van psychische problematiek.
Nobilée van den Bos en Emma Castrop zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van psychische problematiek. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Vandaag is het de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Een kwart van de jongvolwassenen heeft psychische problemen, daarom wordt deze groep in het bijzonder met deze themadag opgeroepen open te zijn over mentale worstelingen. In Nijmegen kunnen zij voor een luisterend oor terecht bij het inloophuis van Ixta Noa, dat wordt gerund door vrijwilligers die zelf ook psychisch kwetsbaar zijn en het belang van openheid hebben ervaren.
“Ik worstel vanaf mijn tiende met depressies, op mijn dieptepunt wilde ik niet meer leven. Vorig jaar ben ik vanwege een behandeling voor mijn borderline persoonlijkheidsstoornis tien maanden opgenomen geweest“, vertelt de 24-jarige Emma Castrop voor wie openheid noodzakelijk is geweest om te herstellen en leren omgaan met haar psychische problemen.
“Delen en openheid is enorm belangrijk, omdat als je alles alleen doet en je je stress niet kwijt kan, je emmer overloopt. Daarnaast maakt altijd een masker op hebben eenzaam en onmogelijk je met mensen te verbinden. Terwijl dat juist zo belangrijk is om psychisch gezond te blijven.”

Erkenning

De 22-jarige Nobilée van den Bos is behandeld voor een sociale angststoornis, stemmingsklachten en automutilatie. Ook voor haar is open en eerlijk zijn over hoe het met haar gaat essentieel om haar psychische gezondheid te managen.
“Mij helpt het vooral om eerlijk tegen mensen te zeggen als ik me niet goed voel. Dat helpt omdat je bijna altijd hoort dat anderen zich ook weleens zo voelen, en dan weet ik dat ik niet de enige en niet raar ben. Dat is heel fijn, want psychische problemen kunnen heel eenzaam voelen”, legt ze uit.

Masker afzetten

Beide vrouwen zijn inmiddels uit een diep dal geklommen en gestart met een studie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Nu ze zelf hebben geleerd met hun psychische kwetsbaarheid om te gaan, zetten ze zich in als ervaringsdeskundige in het inloophuis van Ixta Noa. Een plek waar iedereen welkom is om binnen te lopen, een verwijzing is niet nodig. Veiligheid, warmte en openheid staan voorop.
Nobilée ondersteunt lotgenoten door in de knusse woon- of eetkamer met hen in gesprek te gaan. “Het is een hele mooie en bijzondere plek. Mensen kunnen hier hun masker afzetten, worden gezien en kunnen daardoor groeien als mens. Zelf heb ik ervaren dat als je open durft te zijn, mensen meestal met warmte en acceptatie reageren. En dat is heel fijn en steunend wanneer je het moeilijk hebt. Ik vind het belangrijk anderen deze ervaring ook te geven.”

Oprechte interesse en erkenning

Emma helpt bij het organiseren van activiteiten in het inloophuis en wil in het contact met lotgenoten geven wat ze zelf zo heeft gemist. “Ik heb zelf zo vaak gehad dat ik niet serieus werd genomen en ik wil andere mensen wel laten zien en voelen dat ik ze serieus neem. Met aandacht en oprechte interesse luisteren en erkenning geven is zo belangrijk, dat wil ik anderen graag geven. Daarnaast hoop ik door het delen van mijn eigen verhaal hoop te bieden aan mensen die nog midden in een psychische strijd zitten die soms uitzichtloos kan voelen.”
Dat er met de Landelijke Dag Psychische Gezondheid extra aandacht wordt gevraagd voor psychische problematiek, is volgens de twee ervaringsdeskundigen enorm helpend om openheid te stimuleren. “Aandacht voor psychische gezondheid helpt dat openheid hierover wordt genormaliseerd, dus dit soort initiatieven juich ik enorm toe”, aldus Emma.

Landelijke Dag Psychische Gezondheid

Op de Landelijke Dag Psychische Gezondheid wordt er wereldwijd aandacht besteed aan mentale gezondheid met het doel openheid over psychische problemen te stimuleren. Stichting Mind coördineert deze dag. De focus ligt dit jaar op jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in de eerste helft van dit jaar een kwart van deze groep psychische problemen heeft. Dat is het hoogste percentage ooit gemeten door het CBS.