Nieuws

De natuur in via een slimme bril: ouderen worden er beter van

Anke kijkt naar de natuur via de virtual reality-bril
Anke kijkt naar de natuur via de virtual reality-bril © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ouderen in de omgeving van Oosterhout hoeven niet meer de deur uit om toch de positieve effecten te ervaren van de natuur. Dankzij een Virtual Reality film die gezondheidscentrum ONS Gezondheidserf uit Oosterhout dit voorjaar heeft laten maken. Want alleen al het kijken naar natuur heeft positieve effecten voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Deze week konden de eerste gebruikers die positieve effecten ervaren, want de film is klaar.
“Yes?” vraagt filmmaker Niels Polak aan Anke Vogelzang voordat hij de Virtual Reality bril (VR bril) opzet. “Ja, toe maar”, zegt mevrouw Vogelzang vol verwachting.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Natuurbeleving door Virtual Reality moet ouderen gezond houden

Natuurbeleving ondanks fysieke beperkingen

Even wat gerommel aan de knopjes aan de zijkant van de bril en dan start de film van landgoed Oosterhout. Een prachtig landgoed waar ONS Gezondheidserf wel eens buitenactiviteiten organiseert. Elize van Heuveln die vanuit de Hogeschool Arnhem Nijmegen verbonden is aan het gezondheidscentrum vertelt dat veel ouderen het jammer vinden als ze door fysieke beperkingen niet meer mee kunnen doen aan die buitenactiviteiten. Zo ontstond het idee voor een VR film.
Van Heuveln: “En het blijkt ook uit onderzoek dat als je de natuur door middel van een VR film ervaart, dat dat ook effecten heeft op de gezondheid en zelfs herstel na ziekte.”
Frans Spaan draait zijn hoofd ondertussen rond waardoor het beeld in zijn VR-bril ook meedraait. Op die manier kun je dus 'om je heen kijken'. "Het is nu lente, nee zomer, want alles is groen.” Buiten in de echte wereld klettert de regen tegen de ramen.
Is zo’n VR-film dan niet geschikt voor ons allemaal tegen de herfstdip? Elize van Heuveln: “Nou zeker, andere mensen zouden het ook heel goed kunnen gebruiken. Maar we willen in eerste instantie juist de doelgroep bereiken van mensen die niet zo veel naar buiten komen.

Gebruikers zijn enthousiast

Omdat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen, denken de zorgprofessionals die bij de eerste vertoning aanwezig zijn, dat VR films een grote rol kunnen gaan spelen in de zorg. Op een grote flip-over schrijven zij suggesties op voor het juiste gebruik van dit hulpmiddel.
Anke Vogelzang geniet ondertussen van de natuur in haar VR-bril. “Ik vind het mooi”, zegt ze. Anke wandelde vroeger graag en ze mist dat nu ze dat niet meer kan. Maar deze VR-film maakt dat gemis een beetje goed.
Frans Spaan ziet wel een toekomst voor het gebruik van VR-films bij de ouderenzorg. “Als dit aangeboden wordt en ze hebben de middelen, dan zal dat zeer zeker gebeuren ja. Ik ben van mening dat dit een succes is.”

Zie ook: