Nieuws

John Berends stuurt Eppie Klein de laan uit na fusieruzie

John Berends en Eppie Klein.
John Berends en Eppie Klein. © Bewerking Omroep Gelderland/Foto's: Omroep Gelderland en Provincie Gelderland
SCHERPENZEEL - Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel is door de Gelderse commissaris van de Koning John Berends uit zijn functie gezet. "Aanleiding hiervoor zijn de tegenstrijdige verklaringen die de waarnemend burgemeester geeft over een ernstige interventie in een democratisch proces en de wijze waarop de burgemeester in deze situatie heeft gehandeld", stelt Berends in een verklaring over het ontslag.
Klein zou volgens Berends 'geen invulling' hebben gegeven 'aan zijn onafhankelijke en verbindende rol als burgemeester'. De voorganger van Klein, Harry de Vries, stapte vorig jaar uit eigen beweging op als waarnemend burgemeester van Scherpenzeel.
Hij was verwikkeld in een hoogoplopend conflict over de donderdag afgekeurde samenvoeging van Scherpenzeel met Barneveld.
Omroep Gelderland, dat via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) documenten in handen kreeg, meldde eerder al dat de relatie tussen Berends en Klein flink was bekoeld. Dat zou onder meer hebben gelegen aan een brief die Klein aan de Gelderse Provinciale Staten zou hebben gestuurd, kort voordat daar een besluit genomen moest worden over de de plannen om van Scherpenzeel en Barneveld één gemeente maken in 2023. In de brief zou de waarnemend burgemeester opgeroepen hebben tegen herindeling te besluiten.
Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zette donderdag een streep door de herindelingsplannen, waar zo'n twintig jaar over is geruzied. De gemeente voelt niets voor een fusie, maar de provincie vindt Scherpenzeel te klein en wil dat de gemeente samengaat met Barneveld.