Nieuws

Minister belooft structureel geld voor Arnhemse jongerenaanpak

Minister Ferd Grapperhaus.
Minister Ferd Grapperhaus. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Demissionair minister Ferd Grapperhaus is onder de indruk van de Arnhemse projecten die vroegtijdig moeten voorkomen dat jongeren afglijden naar bijvoorbeeld drugscriminaliteit. De aanpak verdient volgens hem landelijke navolging en hij gaat er structureel geld voor vrijmaken.
Dat laat Grapperhaus weten nadat burgemeester Ahmed Marcouch hem donderdagmiddag samen met onder meer docenten en jongerenwerkers heeft laten zien wat er in de Rijnstad ontwikkeld wordt op dat gebied. Vooral over het Preventief Interventie Team is hij te spreken. "Dat gaat over de inzet van zeer goed opgeleide jeugdwerkers op echt jonge kinderen", ziet de minister.
Bekijk hier de video. Tekst gaat daaronder verder.
Minister belooft structureel geld voor Arnhemse jongerenaanpak: 'Zeer indrukwekkend'
Gericht op kinderen die zich op de basisschool al lastig gedragen en dreigen de verkeerde kant op te gaan, legt Grapperhaus uit. Je ziet volgens hem dat kinderen daarmee langzaam een richting opgestuurd worden die tot veel meer perspectief leidt. "Zeer indrukwekkend."

'Hulp niet altijd vrijblijvend'

Ook de verbinding die hij bij de jongerenwerkers van Presikhaaf University ervaarde tussen hen, de school en de wijkagent, stemde Grapperhaus positief. "Je kunt jongeren niet altijd vrijblijvend blijven helpen. Soms moet je ook streng zijn en duidelijk maken dat we 'het echt gaan doen'", is de minister overtuigd.
Waar Marcouch eerder deze week nog zijn zorgen tegenover Omroep Gelderland uitte dat dit soort projecten onzeker zijn omdat de financiering grotendeels eenmalig is, laat Grapperhaus nu weten daar langdurig geld voor neer te willen leggen.
"Ik ben er eindelijk in geslaagd daar structureel geld voor te krijgen. Zodat je dit jaar in, jaar uit kunt blijven doen", zegt de minister wijzend op de circa 500 miljoen euro die hij jaarlijks extra krijgt voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.
Die moet volgens hem ook naar dit soort projecten gericht op 'preventie voor jongeren in de wijk'.

Proeftuintjes

Een aantal jaar geleden verdeelde Grapperhaus een zak met geld om 'een aantal proeftuintjes' op te zetten, legt hij uit. Daar wil hij nu de 'good practices' uithalen. "Dit zijn projecten waarvan ik zeg: daar moeten we mee door."
"Als we jongeren het goede pad op willen krijgen moeten we ze perspectief bieden, moeten ze serieus genomen worden en het gevoel hebben dat ze erbij horen. Daar gaat het uiteindelijk om", besluit de minister.
Het beste perspectief moet niet de misdaad zijn, maar het eerlijke werk
Marcouch is blij met de steun voor wat hij 'de Arnhemse aanpak' noemt. "Als je kinderen centraal stelt en wilt voorkomen dat ze afglijden naar het verkeerde pad, heb je ook een lange adem en investering nodig", wijst hij op de noodzaak van de toezeggingen van de minister om deze projecten meerjarig mogelijk te maken. "Het duurt nu eenmaal achttien jaar om een generatie groot te brengen."
Het blijft volgens de burgervader zaak om daar telkens weer nieuwe manieren voor uit te vinden die beter werken. "Het beste perspectief moet niet de misdaad zijn, maar het eerlijke werk."