Nieuws

Hekken plaatsen en snelheid omlaag: 'Moeten aanrijding met wolf voorkomen'

Komende jaren komen er waarschijnlijk meer wolven in Nederland.
Komende jaren komen er waarschijnlijk meer wolven in Nederland. © Anna Hinckel via Pexels
EDE - Om aanrijdingen met wolven en andere wilde dieren te voorkomen moeten in Gelderland snel maatregelen worden genomen. Daarvoor pleit Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. Als coördinator van het Wolvenmeldpunt ziet hij graag dat er bijvoorbeeld hekken komen op strategische plekken langs provinciale wegen.
Aanleiding voor dit pleidooi zijn de twee dode wolven die in een half jaar tijd zijn gevonden langs Gelderse provinciale wegen. In maart overleed een drachtige vrouwtjeswolf op de N224 bij Ede na een aanrijding. Vorige week vrijdag werd een mannetjeswolf dood aangetroffen in Stroe. Hoewel de doodsoorzaak van het mannetje nog niet officieel vaststaat, vermoedt Lelieveld dat ook hier een aanrijding de oorzaak is.

Snelheid verlagen

"Je zal het echt casus voor casus moeten bekijken", betoogt Lelieveld. "Hier bij het bos zou je kunnen kiezen voor een hekwerk wat dieper in het bos." Maar volgens de ecoloog moet je dieren ook de kans geven om ergens de weg over te steken. "Dan kan je denken aan wildroosters in de weg en een kort stukje de snelheid verlagen naar zo'n 30 kilometer per uur. Daar kunnen de dieren dan oversteken. Iedereen weet dat het daar kan gebeuren en daar rij je rustig." De rest van de weg zou dan door middel van hekken afgeschermd zijn voor dieren.
Bekijk hier wat gedeputeerde Peter Drenth van het plan vindt.
'Plaats hekken om aanrijdingen met wolf te voorkomen'
De provincie Gelderland beslist als faunabeheerder welke maatregelen worden genomen om wildaanrijdingen te voorkomen. Maar volgens gedeputeerde Peter Drenth is het een lastig vraagstuk. "De keerzijde van het plaatsen van hekken is dat het bewegen van dieren over de Veluwe tegengegaan wordt. We hebben ook jarenlang heel veel hekken weggehaald, zodat dieren van de ene naar de andere kant kunnen. Daar zijn ook ecoducten voor aangelegd."
Is dat wat je met elkaar wil?
De provinciebestuurder vraagt zich af of kilometers aan hekwerk langs wegen het natuurschoon in Gelderland ten goede komt. "Kijk bijvoorbeeld naar de Ginkelse Heide. Daar is hele lage begroeiing. Als je daar langs al die kilometers weg hekken neerzet. Is dat dan wat je met elkaar wil?"
Lelieveld reageert: "Ik weet niet of een nabestaande van een wildaanrijding er gelukkig van wordt als je zegt 'we vonden het hek niet zo mooi'. Het lijkt me niet het handigste argument om te zeggen dat we het om die reden hier niet kunnen doen."

50 à 60 wolven op de Veluwe

Momenteel leven er tussen de 15 en 20 wolven in Gelderland en de populatie neemt ieder jaar toe. Wanneer de huidige trend zich voortzet, verwacht Lelieveld dat er alleen al op de Veluwe zeker vijftig à zestig wolven kunnen leven. "Maar ook andere stukken van Gelderland zijn geschikt. Wolven willen rust en wat wild, voornamelijk ree. In de Achterhoek zijn hele rustige plekken waar de wolf overdag rustig in een bosje kan liggen en 's nachts op jacht kan wanneer wij op bed liggen."
Mochten er geen maatregelen worden getroffen is de kans volgens Lelieveld groot dat er vaker aanrijdingen met wolven zullen zijn. Dat beaamt ook Gijs van Aardenne als voorzitter van de stichting Wildaanrijdingen Nederland. "Dankzij de wolf slaan edelherten vaker op de vlucht. We zien daardoor ook meer 'klappen' op wegen waar we dat eerst niet zagen."

'Opgehemeld'

Aan de andere kant vindt Van Aardenne dat de wolf te veel wordt opgehemeld. "Over een dode wolf is veel ophef, maar over een dode bever of das hoor je weinig mensen. Je kan ook zeggen dat een dode wolf laat zien dat het goed gaat met de populatie."
Het verlagen van de maximumsnelheid is volgens Van Aardenne de enige maatregel die helpt om het aantal wildaanrijdingen te verminderen. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je reactievermogen toeneemt wanneer je zachter rijdt. Maar het is de vraag of een snelheidsverlaging op provinciale wegen van 80 naar 60 kilometer per uur valt te handhaven. Iedereen wil snel van A naar B en dat valt niet of nauwelijks te handhaven."
Dit weekend, 8, 9 en 10 oktober, staat bij Omroep Gelderland in het teken van de wolf: hét roofdier dat we opnieuw mochten verwelkomen in ons land. In het begin voor veel mensen een leuk, nieuw, opmerkelijk iets, inmiddels moeten we ons afvragen of we met het groeiend aantal wolven niet voor een groot probleem staan. Je ontdekt het tijdens het BuitenGewoon WolvenWeekend, zowel op radio, tv als op onze website.