Instellingen

Bloemenkweker in de problemen door hoge gasprijs: 'Dit kost ons miljoenen extra'

Een chrysantenkweker in actie.
Een chrysantenkweker in actie. © ANP
BRAKEL - De snel stijgende gasprijzen veroorzaken kopzorgen bij het bedrijfsleven. Vooral de glastuinbouw ervaart de nadelige consequenties van de hogere prijzen. "Het gaat ons op jaarbasis misschien wel een paar miljoen euro extra kosten", zegt chrysantenkweker David van Tuijl uit Brakel.
De gasprijs rijst de pan uit. Daar waar er in januari van dit jaar nog 20 cent voor een kubieke meter gas moest worden afgerekend, was dat gisteren gestegen tot 1,12 euro.
Waarom blijft de gasprijs maar oplopen? Simpel: de vraag is momenteel groter dan het aanbod. Een van de verklaringen is dat we meer thuis zijn gaan werken.

Twaalf miljoen kuub per jaar

Het bedrijfsleven ziet de prijsstijging met lede ogen aan. Neem David van Tuijl van Linflowers, een chrysantenkweker in Brakel. Het bedrijf, met in totaal vier vestigingen, heeft het lastig met de hogere gasprijzen, zegt Van Tuijl. "Wij verbruiken twaalf miljoen kubieke meter gas per jaar. De helft van de prijs ligt vast, de andere helft komt van de vrije markt. En daar betalen we dus de dagprijs voor."
Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis zo'n 1500 kuub gas. Dat betekent dat Linflowers ongeveer net zoveel gas gebruikt als 8000 huishoudens. "De gasprijs stijgt voor ons met zo'n 300 procent. Het gaat ons op jaarbasis misschien wel een paar miljoen euro extra kosten."
De oplopende energieprijzen waren voor de branchevereniging Glastuinbouw eerder deze week reden om een crisisteam samen te stellen. De sector is bang dat er deze winter bedrijven omvallen. De sector spreekt zelf inmiddels van een energiecrisis.

'Spannende maanden'

Van Tuijl kan de hogere energierekening niet compenseren met hogere prijzen voor zijn bloemen, want daar heeft hij geen invloed op. "We brengen dagelijks onze bloemen naar de veiling. En daar is het een kwestie van vraag en aanbod. Dat staat los van onze kostprijs."
Van Tuijl maakt zich zorgen over de winter, als de kassen warmer gestookt moeten worden. "Nu gaat het qua temperatuur nog wel, maar straks gaat het wellicht vriezen en moeten we veel meer gas verbruiken. Het worden nog heel spannende maanden voor onze kwekerij."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!