Nieuws

Minister trekt stekker uit herindeling, Scherpenzeel blijft zelfstandig

Kajsa Ollongren.
Kajsa Ollongren. © ANP
SCHERPENZEEL - Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken trekt de stekker uit de herindeling Scherpenzeel-Barneveld. Dat maakte zij zojuist bekend in een brief aan het provinciebestuur van Gelderland. Die wilde Scherpenzeel en Barneveld samenvoegen.
Volgens Ollongren is er onvoldoende draagvlak en kan Scherpenzeel zelf nog op eigen benen staan. Scherpenzeel heeft "de bestuurskrachtproblemen met meer urgentie aangepakt", schrijft de minister aan Provinciale Staten. Maar zorgen heeft de bewindsvrouw ook.
Scherpenzeel acht ze kwetsbaar en de gemeente moet intensiever samenwerken met gemeenten in de regio. Dus ook met Barneveld. Scherpenzeel heeft zich steeds tegen een herindeling verzet.

Eerdere fusie ook in prullenbak

Al meer dan 15 jaar staat de zelfstandigheid van Scherpenzeel ter discussie. Eerder zou de gemeente samengaan met de Utrechtse gemeenten Renswoude en Woudenberg. Mede door verzet vanuit Renswoude verdween die herindeling in de prullenbak.
Twee jaar geleden oordeelde de gemeenteraad van Scherpenzeel in juni dat bij de gemeente veel moest veranderen op het gebied van 'ambtelijke en bestuurlijke realisatiekracht'. Maar een fusie met Barneveld was op dat moment niet aan de orde. In december 2019 besloot de raad van Scherpenzeel bij meerderheid niet te willen fuseren.
Gedeputeerde Staten van Gelderland hadden echter geen vertrouwen in de aanpak van Scherpenzeel om zelfstandig te kunnen blijven en besloten de herindeling door te zetten.

Structureel extra geld

Minister Ollongren stelt vast dat Scherpenzeel voor het eerst sinds jaren structureel extra geld heeft om de ambtelijke organisatie te versterken. Verder heeft de gemeente een zogenoemde samenwerkingsstrategie uitgewerkt, met Barneveld als voorkeurspartner. "Zeer waarschijnlijk vergt deze versterking een intensievere vorm van samenwerking met Barneveld, maar niet noodzakelijk een herindeling."

Zie ook: