nieuws

Celstraf geëist tegen vader en zoon met 'oorlogsmuseum'

TERBORG - Tegen een vader (53) en zoon (25) uit Terborg, die thuis een enorme hoeveelheid (nep)wapens, explosieven en munitie hadden opgeslagen, is een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist. Bij de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Zutphen werd veertig maanden celstraf geëist, waarvan tien voorwaardelijk.
De officier van justitie verklaarde dat de strafeis nog veel hoger had kunnen uitvallen, want op het illegale bezit van één geweer staat al drie tot vier maanden celstraf. "Als je dan gaat rekenen... Maar ik ga geen rekensom maken", zei ze, en sprak van een ongekende zaak met een omvang die ze nog niet eerder tegengekomen was. Ze sprak van 'wapenidioterie' en had ruggenspraak gehouden met collega's 'die op zes, zeven jaar uitkwamen'. Ze liet echter ook meetellen dat de twee geen strafblad hebben en geen criminele bedoelingen hadden.

'Oorlogsmuseum'

Vader en zoon kwamen donderdagmiddag voor de rechtbank aanvankelijk niet veel verder dan 'een uit de hand gelopen hobby', zonder spijt te betuigen. De voorzitter van de Meervoudige Kamer wees echter op de grote hoeveelheid aan wapens, mortieren, granaten, munitie en zelfs een vliegtuigbom. In het politierapport werd gerept van een 'oorlogsmuseum'.
Er waren weliswaar nepwapens bij, maar van de 117 explosieven bleken er 60 nog over een lading te beschikken. Vader en zoon zeiden daar geen weet van te hebben, de spullen kochten ze vooral op beurzen. "Daar wordt streng gecontroleerd en dan mag je er vanuit gaan dat het goed zit", verklaarden beiden.

Kalasjnikov

Maar de zoon had ook een pakketje met een adres, met daarin een patronenhouder voor een AK47, oftewel een Kalasjnikov, een automatisch geweer. Het oog van een agent was tijdens het surfen op Marktplaats op een advertentie van de zoon gevallen, waarin de patronenhouder voor de AK47 werd aangeboden. Daarna ging het balletje rollen, er werden meer advertenties gevonden met wapens en onderdelen voor wapens.
De politie nam op vrijdag 1 mei vorig jaar 202 dozen vol met wapens en munitie mee uit de woning in Terborg, waar vader en zoon beiden wonen. De attributen werden gevonden na de arrestatie van vader en zoon op donderdagavond 30 april 2020. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben onder meer een vliegtuigbom en meerdere handgranaten op een andere locatie tot ontploffing gebracht.

Schietvereniging

Vader en zoon hadden allebei een kluis met vuurwapens, waarvoor ze een vergunning hadden. Ze waren lid van een schietvereniging en de vader was er zelfs bestuurslid. Ze zijn inmiddels geen lid meer en mogen de schietsport de komende jaren niet beoefenen. Dat is een hard gelag, erkenden ze.
Daarmee lieten ze ook hun ogenschijnlijk laconieke houding varen, want beiden werden geëmotioneerd toen het overlijden van de echtgenote en moeder ter sprake kwam. De zoon zag door de inval van de politie, en alle gevolgen daarvan, zijn relatie stranden en zit al een jaar ziek thuis, zonder werk. Ze hebben een hoge prijs betaald voor hun onbezonnenheid, vertelden ze.
We hebben het niet over postzegels, maar over gevaarlijke wapens
Volgens de advocaat van vader en zoon was de hobby 'fors uit de hand gelopen', maar waren de meeste wapens en munitie volgens hen onbruikbaar. "Hoe ernstig het allemaal is, daar valt wel wat op af te dingen", stelde de raadsman, die pleitte voor een voorwaardelijke straf. "Het heeft een enorme impact op hun dagelijkse leven gehad."
De officier van justitie ging daar dus niet in mee. "Of er met een wapen wordt geschoten of niet, dat maakt niet uit als het een strafbaar wapen is. En we hebben het niet over postzegels, maar over gevaarlijke wapens. Bij een brand had bovendien het hele blok met huizen de lucht in kunnen gaan. Dat reken ik de verdachten zwaar aan."
De rechtbank doet op 21 oktober uitspraak.