Nieuws

Kamervragen na signalen over dealen op Arnhemse scholen

Tweede Kamerlid Mirjam Bikker wil Kamervragen stellen aan demissionair minister Grapperhaus.
Tweede Kamerlid Mirjam Bikker wil Kamervragen stellen aan demissionair minister Grapperhaus. © ANP
ARNHEM - De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie stelt vragen aan demissionair minister Grapperhaus, naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland dat dealen op scholen heel normaal geworden zou zijn. "Verontrustende signalen", zegt Kamerlid Mirjam Bikker. "Dat op scholen drugs gebruiken en verhandelen kennelijk normaal is en helaas een leegte lijkt te vullen tegen verveling, depressieve gedachten en eenzaamheid."
Het Kamerlid wil van de minister weten of hij eigenlijk wel weet hoeveel jongeren te maken hebben met drugsproblematiek en hoe dat zit op scholen. Bikker vraagt zich af welke 'speciale aandacht' er voor deze jongeren is.
Arnhemse jongerencoaches lieten aan Omroep Gelderland weten dat er op scholen aan de lopende band gedeald wordt. Jongeren zelf zouden dat heel normaal vinden. Op gymnasiums zou het daarbij vaker om harddrugs gaan. Ook scholen zelf luidden eerder de noodklok. In sommige klassen zou 50 tot 60 procent van de leerlingen blowen.
Bikker stelt voor om het Nationaal Preventieakkoord uit te breiden met een paragraaf over het tegengaan van drugsgebruik onder jongeren en op scholen. "Om zo te laten zien dat preventie van drugsgebruik, zeker onder deze groep, prioriteit heeft voor het kabinet."

Landelijke aanpak

Bikker wil met de regering kijken naar mogelijkheden om de scholen te helpen bij het tegengaan van de normalisering van drugsgebruik. Ze pleit voor een landelijke aanpak voor en met de scholen.
Bikker zegt zich grote zorgen te maken omdat 'te veel jongeren al beschadigd zijn door drugs'. "Dat maakt veel kapot. Jonge mensen met een mooie toekomst voor zich, hebben er niks mee te winnen en juist veel te verliezen."

'Ligt een grote opgave'

"Laat daarom niemand dit normaal gaan vinden", betoogt het ChristenUnie-Kamerlid. "Met de scholen, jongeren en ouders moeten we het gesprek voeren. Laten we er alles aan doen om onze samenleving en onze jongeren weerbaar te maken tegen drugs."
Bikker wil snel inzicht in de drugsproblematiek op scholen. "Samen met hen ligt er een grote opgave."

Zie ook: