nieuws

Omstreden bouwplannen in Pastoriebos Voorthuizen gaan door

Het appartementencomplex in het Pastoriebos in Voorthuizen .
Het appartementencomplex in het Pastoriebos in Voorthuizen . © Van Bekkum Projecten
VOORTHUIZEN - De kogel is door de kerk. Er mag een appartementencomplex komen in het Pastoriebos in Voorthuizen. Omwonenden strijden al jaren tegen de plannen van de gemeente Barneveld en de projectontwikkelaar en zijn teleurgesteld. "We zijn het vertrouwen in de politiek verloren. Hier laten we het niet bij zitten."
De Barneveldse gemeenteraad stemde woensdagavond met overgrote meerderheid in met de plannen. Alleen oppositiepartij Lokaal Belang stemde tegen, onder meer omdat ze de bouwplannen in het bos een aantasting vindt van het groen in Voorthuizen. De overige partijen noemden het te maken besluit desondanks 'moeilijk', omdat er meerdere tegengestelde belangen spelen. Het belang van woningbouw gaf de doorslag. Een aanpassing in het plan voor het behoud van een historisch wandelpad dat door het bos loopt, behaalde ook een meerderheid.

'Verbaal geweld'

Omwonenden hebben in de afgelopen jaren meermaals laten blijken het niet eens te zijn met de bouwplannen. Zij wijzen onder meer op fouten in de procedure, maar vinden het vooral zonde dat 'de groene long van Voorthuizen' deels verdwijnt. Voorman Bas van Helden en anderen leverden daarvoor tal van zienswijzen in, waarin alle bezwaren werden opgetekend.
Tijdens de vergadering kwamen de geluiden van de bezwaarmakers regelmatig op tafel. Partijen zeggen het belangrijk te vinden rekening te houden met de bewoners. "Alle belangen spelen mee, maar het is aan de raad om daarin een afweging te maken", zei Judith van den Wildenberg van Burger Initiatief, die vooral het belang van de voorstanders van het plan wil vertegenwoordigen. Ze noemde de zienswijzen van de bewoners 'verbaal geweld'.

Monumentencommissie

Niet alleen omwonenden maakten hun bezwaren kenbaar, ook erfgoedverenigingen deden dat. Volgens hen zijn er ook cruciale fouten gemaakt. Op een deel van de bouwgrond in het bos rust een monumentale status. Daarom moet het college van burgemeester en wethouder om toestemming vragen aan de gemeentelijke monumentencommissie voor de bouw in het gebied.
Volgens Karel Loeff van Erfgoedverenging Bond Heemschut heeft het college geprobeerd de commissie onder druk te zetten een positief advies uit te brengen. "Het is ongelooflijk wat er gebeurd is." Uiteindelijk heeft het college besloten het negatieve advies van de monumentencommissie gemotiveerd naast zich neer te leggen. Wethouder Bennie Wijnne meldde dat hij achter de handelswijze van het college blijft staan.

Raad van State

Toch komt er waarschijnlijk nog een staartje aan het omstreden plan. Bas van Helden is van plan naar de Raad van State te stappen. "We hebben er vertrouwen in dat er met al onze punten, genoeg munitie is om dit plan aan te pakken." Ook de erfgoedvereniging heeft al aangegeven vervolgstappen te nemen. Wethouder Wijnne gaf eerder al aan daar niet bang voor te zijn. "We hebben er heel goed over nagedacht. Ik zie niet waarom het plan niet houdbaar zou zijn."