Nieuws

550 vluchtelingen naar langer geopend Harskamp

Een bus met Afghaanse vluchtelingen komt aan bij legerplaats Harskamp.
Een bus met Afghaanse vluchtelingen komt aan bij legerplaats Harskamp. © archief ANP
HARSKAMP - Donderdag komen er 550 nieuwe vluchtelingen aan in Harskamp. De Afghanen komen over vanuit Zoutkamp. Woensdag bleek dat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de gemeente had gevraagd de opvang langer beschikbaar te stellen.
De gemeente Ede meldde eerst dat de vluchtelingen woensdagavond nog over werden gebracht naar Harskamp. Maar naar aanleiding van een Kamerbrief waarin staat dat Harskamp langer openblijft, is besloten dat het humaner is om de Afghaanse evacués morgen pas naar Harskamp te brengen. "Wij willen de evacués niet in het holst van de nacht naar een nieuwe opvangplek brengen", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Maximaal 750 vluchtelingen

Na een gesprek met de dorpsraad, en een vervolggesprek met het ministerie, heeft de gemeente Ede toegezegd dat er maximaal 750 vluchtelingen welkom zijn in Harskamp.
In een brief aan omwonenden schrijft burgemeester Verhulst dat deze vluchtelingen ook na 1 november nog welkom zijn, maar het ministerie laat aan de Tweede Kamer weten dat de locatie tot uiterlijk het einde van deze maand gebruikt zal worden voor de opvang van vluchtelingen.
De vluchtelingen die naar Harskamp komen, zijn medewerkers van de Nederlandse ambassade met hun gezinnen. In totaal gaat het om 550 mensen. Waar zij over een maand naartoe moeten, is nog niet duidelijk. De gemeente Ede houdt omwonenden met een speciale webpagina op de hoogte.